Preotul din Chereuşa, Dan Covaci, reţinut pentru delapidare

Dan-Covaci

Administratorul Casei de tip familial „Mihaela” din Tăşnad, preotul Dan Covaci Vladimir a fost reţinut miercuri, 11 decembrie de poliţiştii de la Investigaţii Criminale. Acesta este acuzat că ar fi încasat peste 15.000 lei, ceea ce reprezintă alocaţiile pe 2 ani ai celor opt copii, beneficiari ai casei de tip familial.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor am aflat că Dan Covaci Vladimir este preot în Chereuşa dar şi administratorul Casei de tip familial din Tăşnad. Profitând de această calitate, şi-a însuşit timp de aproape 2 ani, sumele de bani virate lunar pentru copiii asistaţi social, cu titlu de alocaţie, de către Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Satu Mare. Acesta era desemnat prin hotărâre judecătorească şi reprezentant legal cu drepturi şi obligaţii părinteşti pentru cei opt copii, însă acesta nu s-a comportat ca un părinte, folosind doar în interes personal cei peste 15.000 lei, ce s-ar fi cuvenit copiilor.

Mai mult, după ce a primit şi lemnele ce urmau să fie folosite la încălzirea clădirii pe timp de iarnă, administratorul, având complicitatea unui alt bărbat, Cornel I., a vândut 7,8 metri cubi de material lemnos, în valoare de aproape 2.000 lei.

Potrivit celor declarate de directorul Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare, Octavian Apan, începând cu ziua de azi, 12 decembrie preotul Dan Covaci este suspendat din funcţia de administrator al Casei de tip familial „Mihaela” din Tăşnad.

Dan Covaci Vladimir nu este la prima abatere de acest gen. În anul 2000 acesta a primit de la Ministerul Finanţelor de atunci 60 de milioane de lei vechi pentru reparaţii la biserica din localitatea Sălişte (judeţul Maramureş). Profitând de naivitatea enoriaşilor acesta a preluat banii pe contul parohiei deschis la BCR dar a avut grijă să fie singurul care avea specimen de semnătură, deci era singurul care putea scoate banii. De-a lungul anilor preotul şi-a însuşit diferite sume din banii puşi în cont, minţindu-şi enoriaşii că cei 60 de milioane de lei sunt depuşi cu dobândă la termen. Săturaţi până peste cap de faptul că reparaţiile la biserică întârzie, unul dintre săteni a depus o plângere la Poliţia Economică. În cele din urmă preotul a fost cercetat pentru delapidare şi eliberat din funcţie. În cele din urmă banii au fost recuperaţi, după care ani de zile nimeni nu mai auzise de preot, oamenii vorbeau la acea vreme că Dan Covaci nu ar fi fost lăsat pe drumuri de către Episcopie şi i s-ar fi dat o parohie în judeţul Satu Mare.

În prezent, Dan Covaci se află acum în Arestul Inspectoratului, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracţiunilor de delapidare şi gestiune frauduloasă.

6 Comentarii la "Preotul din Chereuşa, Dan Covaci, reţinut pentru delapidare"

 1. tomoyoga   13 decembrie 2013 at 1:28 pm

  nu e adevarat Dumnezeu va face dreptate

  Răspunde
 2. MARIA   15 decembrie 2013 at 10:52 pm

  Aceste acuzatii sunt instrumentate de catre niste oameni fara scrupule pentru a se razbuna ,ranind pana la extrem si umilind un suflet care nu a facut rau nimanui si a ajutat sacrificandu-se fara a cere nimic in schimb ,doar omenie si dreptate .

  Răspunde
  • nu stiu cine a scris   20 februarie 2014 at 10:08 pm

   esti complice edu ;aria

   Răspunde
 3. una altu   16 decembrie 2013 at 9:52 pm

  Foarte bine, sa plateasca nesimtitul, asta face de ani de zile,rusine sa-i fie!!

  Răspunde
  • tomoyoga   26 decembrie 2013 at 3:17 pm

   mai intai ar fi rine sa iti dai un nume si apoi sa comemtezi ce nu sti

   Răspunde
 4. Varga Adrian   17 noiembrie 2014 at 3:55 pm

  Eu am crescut la o Casa de tip Familiar Tasnad 4 ani zile,
  Numele meu este Varga Adrian sunt persoana vatamata al Domnului Covaci Fladimir a fost pe functia Inspc Spc Sef Centrul responsabil Al 8 Beneficiar in care nu covine ca acest dosar penal nr ,,,,,,, ,,,,,,, a fost in chis pe o perioada asa de mai multe tip dupa care domnul Covaci Fladimir a dat declaratie la parchetul judecatoia de langa tribunal jud Satu-Mare ca sa dat sumele la copii in napoi asa a zis Covaci Vladimir in care preotul Dan Covaci a fost plecat pe o perioadfa de timp din tara plecat Varga Adrian a fost in data 11,09,2014 la parchetul carei jud Satu -Mare si a dat Declaratie ca doreste a vocat din ofiu petru el nu stie sa se apere singuri si cu martorii ca am dat de claratie doamna procuror Borsa Anda de doua luni nu ma a probat un a vocat tot ma amanat ,eu doresc ca justitia Sa de o pedeapsa la acest om care mai sa jucat cu legile
  Varga Adrioan sunt mutat in Baia Mare

  Răspunde

Scrie un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.