Procurorii DIICOT caută aur la Satu Mare

aur
Procurorii DIICOT Alba Iulia cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi Gărzii de Coastă, efectuează azi, 10 decembrie 225 de percheziţii în 22 de judeţe ale ţării, printre care şi la Satu Mare. Oamenii legii caută bijuterii introduse în mod fraudulos în ţară, obiectele fiind aduse din Turcia.

Gruparea a fost constituită la iniţiativa unui cetăţean turc, care deţinea o firmă de transport internaţional de persoane, cu autocare, atât pe ruta Turcia-România cât şi pe alte trasee internaţionale. Vânzătorii de bijuterii din aur, din România şi Europa, au primit aceste obiecte fără a fi supuse unui regim vamal, dar mai ales neevidenţiate şi nedeclarate către autorităţile fiscale ale statului.

Potrivit procurorilor DIICOT bijuteriile erau aduse din Turcia cu autocarele firmei aparţinând cetăţeanului turc, pe bază de comandă făcută de diferiţi bijutieri către membrii grupării. Bijuteriile erau ascunse în spaţii special amenajate pentru disimulare, ulterior fiind distribuite unor cărăuşi, care folosindu-se de mai multe maşini special modificate, le transportau în România, Bulgaria, Polonia, Ucraina, Serbia, Ungaria, Austria, Germania, Italia şi Macedonia, către diferite magazine de bijuterii şi colectau sumele de bani aferente comenzilor.

Totodată, membrii grupării infracţionale desfăşurau şi o activitate inversă, de colectare a bijuteriilor declasate şi de transport în Turcia, la schimb pentru bijuterii noi sau contra cost iar în urma topirii lor erau folosite în procesul de producţie de către bijutierii turci. Această activitate era derulată, de asemenea, nu numai pe teritoriul României, ci şi pe teritoriul altor state (Serbia, Polonia, Ucraina, Austria, Italia, Ungaria, Germania, ş.a.).

Până în prezent au fost ridicate aproximativ 60 kilograme de bijuterii din aur. Cea mai mare cantitate identificată la un transport intern a fost de aproximativ 20 kilograme. La sediul DIICOT Alba vor fi duse în vederea audierii un număr de 100 persoane.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.