Manager de Satu Mare – Cristian Şuteu – Autonova SA

Cristian-Suteu1
Reporter: Pentru început vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre dumneavoastră. Cine este Cristian Şuteu?
Cristian Şuteu: Sunt directorul general al  societății Autonova SA din octombrie 2008. În total am petrecut în această firmă 20 de ani ocupând diferite funcţii. De profesie sunt inginer TCM şi am absolvit cursurile Institutului Politehnic din Cluj-Napoca în 1989.
R.: SC Autonova SA Satu Mare are aproape şase decenii de existenţă, povestiţi-ne puţin despre istoricul societăţii pe care o conduceţi.
C.Ş.: Autonova s-a înfiinţat în 1954 activând la acea vreme pe amplasamentul de pe strada Corvinilor nr. 3. În primii 20 de ani de activitate firma s-a axat pe reparaţii capitale de autocamioane iar din 1974 şi-a început activitatea ca fabrică de echipamente hidraulice de frânare şi ambreiaj pentru autovehicule. Din 1974 până în prezent a parcurs diferite etape de dezvoltare ajungând furnizor de prim montaj pentru toate autovehiculele produse în România. Aş aminti în acest sens: Autocamioane Braşov, ARO Câmpulung Muscel, Dacia Piteşti, Oltcit Craiova, Autobuzul Bucureşti şi Tractorul Braşov. Totodată, în anii ’70 firma s-a mutat pe actualul amplasament situat pe strada Fagului, nr. 35 iar în prezent are clienţi atât în domeniul auto cât şi non auto. Cu permisiunea dumneavoastră aş aminti câţiva dintre clienţii noştri: Dacia Renault, Makita România, Assa Abloy, Punch PowerTrain Belgia, etc.
R.: Dacia, Renault, Assa Abloy, Makita… aveţi un portofoliu important de clienţi, ce produceţi pentru fiecare dintre aceştia?
C.Ş.: Pentru Dacia Renault producem echipamente hidraulice de frânare în principal servofrâne şi compensatoare de frânare. Pentru Makita producem apărătorile de protecţie pentru polizoare unghiulare, pentru Punch diferite repere prelucrate sau ştanţate care intră în componenţa cutiilor de viteză iar pentru Assa Abloy diferite repere prelucrate prin aşchiere sau ştanţate care intră în componenţa sistemelor de închidere şi amortizare a uşilor, etc.
R.: În domeniul în care activaţi, tehnologia de producţie de ultimă generaţie face de multe ori diferenţa între competitori. Cum stă Autonova la acest capitol?
C.Ş.: În ceea ce priveşte piaţa internă suntem singurul furnizor de prim montaj pentru echipamente hidraulice de frânare iar în ceea ce priveşte piaţa externă concurenţa noastră este constituită din firme multinaţionale la nivel de lideri mondiali cum, ar fi Bosch, Continental, TRW.
R.: Mulţi dintre managerii pe care i-am intervievat s-au plâns de lipsa acută a forţei de muncă calificată (ingineri, tehnicieni, midle-management) în judeţul Satu Mare. Cum comentaţi acest aspect?
C.Ş.: Şi eu subscriu acestei idei. Chiar suntem în faza în care căutăm personal cu înaltă calificare, care să fie angajat în Autonova însă demersul este extrem de anevoios.
R.: Cum vedeţi mediul de afaceri sătmărean? Ce avantaje şi ce dezavantaje are faţă de cel din judeţele învecinate?
C.Ş.: Din fericire Satu Mare este o zonă vie din punct de vedere al afacerilor. Unul dintre punctele slabe pe care le văd în comparaţie cu alte judeţe este legat în principal de infrastructură care de multe ori îngreunează derularea afacerilor sau chiar determină potenţialii investitori să aleagă alte zone.
R.: Revenind la Autonova, ce planuri aveţi pe termen mediu şi lung?
C.Ş.: Principalul obiectiv pe care îl are Autonova pentru următorii 5 ani este să-şi crească cifra de afaceri la o valoare de peste 10 milioane de euro şi să îşi diversifice portofoliul de clienţi prin realizarea unui echilibru între afacerile în domeniul auto şi cel non auto. Dacă până în prezent principalele afaceri le derulăm în domeniul auto, în vederea securizării afacerilor, obiectivul nostru este de a ajunge la o partajare auto/non auto de 60/40%.
R.: Vă mulţumim pentru interviul acordat.
C.Ş.: Şi eu vă mulţumesc pentru oportunitatea creată.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.