De vorbă cu Cristian Oşan despre arta aerografierii (airbrush)

cristian-osan
Desen1Desen2 Desen10 Desen9 Desen8 Desen7 Desen6 Desen5 Desen4 Desen3

E un tânăr plin de vise ce nu îşi doreşte decât să trăiască din munca sa, din arta pe care o practică cu o măiestrie greu de egalat. Cristian Oşan, este un artist desăvârşit ce a învăţat singur să îmbine şi să dea viaţă culorilor pentru a crea adevărate opere de artă. Dar pentru a nu ne aventura să povestim noi despre arta tânărului sătmărean, vă propun să-i dăm cuvântul celui care îi impresionează prin creaţia sa, pe toţi cei care se opresc pentru a-i admira desenele.

Reporter: Înainte de a vorbi despre arta pe care o practicaţi, vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre dumneavoastră. Cine este Cristian Oşan?
Cristian Oşan: Sunt sătmărean şi am 23 de ani. În ceea ce priveşte studiile am absolvit şcoala profesională la Liceul IPA din Satu Mare, la profil instalaţii-sanitare.
R.: Ceea ce faceţi, e de-a dreptul uimitor. Arta dumneavoastră reflectă atâta naturaleţe încât privitorul se întreabă, pe bună dreptate, dacă ceea ce vede este real ori nu. De unde această pasiune, şi când v-aţi descoperit talentul în ceea ce priveşte desenul?
C.O.: Demult, foarte demult. Cred că aveam 10 ani când am descoperit că ştiu să desenez şi că lucrările mele sunt mai bune decât cele ale colegilor mei. Pe parcurs m-am perfecţionat. Sunt un autodidact. Nu-i vedeam rostul să mă duc la Şcoala de Arte deoarece ştiam să desenez foarte bine aşa că nu prea mai aveam ce să învăţ în acest domeniu. În ceea ce priveşte airbrush-ul am descoperit această tehnică doar cu vreo doi ani în urmă. Am aflat de airbrush de la nişte prieteni.
R.: Ce este de fapt airbrush-ul?
C.O.: Este o artă folosită pentru a picta diferite suprafeţe de la piele umană, maşini şi motociclete până la îmbrăcăminte şi pânză. Cu aerograful particulele de vopsea sunt pulverizate direct pe suprafaţa unde se lucrează. Tatuajul, spre exemplu, este total altceva şi puţini ştiu acest lucru. Dacă prin tehnica airbrush-ului pigmenţii sunt pulverizaţi pe suprafaţa corpului, în cazul tatuajului acestea sunt introduse în piele. Opera de artă obţinută prin tehnica airbrush-ului este foarte naturală. De fapt, primul aerograf a fost creat de către Danielle şi Kieran în Franțaşi de Francis Edgar Stanley de Newton în Massachusetts. Aerograful mai târziu a fost îmbunătăţit de Abner Peeler care a folosit un compresor manual. Primul aerograf de tip modern, a fost creat în 1893.
R.: Am văzut o parte din lucrările dumneavoastră care de notă o naturaleţe greu de descris în cuvinte …
C.O.: Aşa este. Cu această tehnică se poate desena orice iar rezultatele sunt atât de naturale încât rămâi impresionat.
R.: Cât de mult sunt interesaţi sătmărenii de această artă?
C.O.: Toţi care mi-au văzut lucrările au rămas impresionaţi de ceea ce fac. Mi s-a cerut executarea unor lucrări pe maşini, pe motociclete, dar şi lucrări mai ample pe pereţi, spre exemplu. Sătmărenii sunt interesaţi de airbrush. Dar am cereri şi din alte judeţe. Din păcate sunt puţini cei care practică această artă, cel mult doi, trei într-un oraş. Sunt oraşe unde nu există niciun artist în acest domeniu.
R.: Ce alte hobby-uri mai are Cristian Oşan?
C.O.: Dansul. Am făcut breakdance 4 ani de zile şi alţi doi ani hip-hop dance.
R.: Planuri de viitor?
C.O.: Mi-aş dori să practic această artă şi să pot trăi din munca mea. Este ceva atât de frumos şi atât de captivant încât nu îmi doresc să fac altceva. Arta este viaţa mea.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.