Horea Anderco a primit despăgubiri de 60 de euro de la CEDO

ANDERCO
Judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au hotărât ca Statul Român trebuie să-i plătească fostului edil al municipiului Satu Mare, Horea Anderco despăgubiri de 60 de euro. Fostul primar a reclamat la Strasbourg că în cazul său a fost încălcat articolul cu privire la dreptul la libertate şi siguranţă. Statul trebuie să-i plătească reclamantului (Horea Anderco) suma de 60 de euro în decurs de 3 luni de la data de la care hotărârea devine definitivă.

Horea Anderco a stat 15 luni în arest preventiv, fiind achitat apoi de Înalta Curte de casaţie şi Justiţie. Acesta a fost acuzat în 2002 de fapte de corupţie, ceea ce până în prezent nu a putut fi dovedit.

Anderco susţine că a stat 15 luni în arest preventiv fără ca procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA) să aducă probe suficiente împotriva sa pentru a dovedi acuzaţiile de luare de mită şi abuz în serviciu, astfel încât măsura luată nu a fost justificată.

Vă reamintim că în data de 8 noiembrie 2002, PNA, condus la acea vreme de Ioan Amarie a iniţiat procedurile penale împotriva primarului de atunci Horea Anderco acuzându-l pe acesta de luare de mită şi abuz în serviciu, ceea ce în cele din urmă a dus la demisia edilului şi arestarea acestuia. Anderco a fost arestat în data de 9 aprilie 2003. După aproximativ 6 ani de judecată, circa 70 de procese, 11 capete de acuzare şi 80 de martori audiaţi, la data de 28 februarie 2008 printr-o hotărâre dată de Curtea de Apel Alba Iulia, fostul primar a fost achitat. Decizia a rămas însă definitivă doar în 19 noiembrie 2009 ca urmare a respingerii de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a recursului formulat de DNA.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.