Au început probele tehnice la parcul fotovoltaic de la Livada

Parc-fotovoltaic
A început efectuare probele tehnice la parcul fotovoltaic de la Livada, al doilea ca mărire din Europa şi al VII-lea din lume. Potrivit specialiştilor la primăvară acesta va produce energie electrică la capacitatea proiectată.

Situaţia cu privire la parcurile fotovoltaice din judeţ a fost prezentată azi, 6 noiembrie în cadrul unei conferinţe de presă de către directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare, Elisabeta Bekessy. La întâlnirea cu presa au participat şi reprezentanţii companiei spaniole care a realizat investiţia de la Livada, Radiana Dota şi Radu Diaconu.

Parcul se întinde pe o suprafaţă de 135 de ha iar investiţia de peste 60 de milioane de euro a fost realizată de compania spaniolă Bester Generation cu sprijinul unor parteneri din Coreea. Specialiştii spun că investiţia va fi amortizată în 8-9 ani. Au fost montate 230.000 de panouri fotovoltaice şi instalaţiile conexe, respectiv o staţie cu capacitatea de 110-120 kW. Reprezentanţii companiei spaniole au declarat în perioada de vară se va ajunge la o capacitate de 48 MW.

Potrivit evidenţelor APM Satu Mare în acest an, la sediul instituţiei au fost depuse 40 de solicitări cu privire la construirea de parcuri fotovoltaice şi au fost eliberate 36 de acorduri de mediu. Din aceleaşi evidenţe reiese că în 20 de cazuri au fost deja eliberate autorizaţiile de mediu, investiţiile fiind finalizate.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.