Manager de Satu Mare: Radu Hosu

Radu-Hosu3
Reporter: Pentru început vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre dumneavoastră.
Radu Hosu: Sunt născut în Satu Mare. Am absolvit Liceul „Mihai Eminescu”, actualul Colegiu Naţional „Mihai Eminescu” după care m-am înscris la Institutul de subingineri din Satu Mare. Apoi, după ce am susţinut câteva examene de diferenţă am fost admis la Institutul Politehnic din Cluj-Napoca. Sunt inginer de profesie iar de-a lungul carierei am lucrat în cadrul mai multor societăţi. Spre exemplu, Revoluţia din 1989 m-a prins la fostul IPSUIC, unde am lucrat la Serviul de Controlul Tehnic al Calităţii (CTC) şi în cadrul laboratoarelor. Apoi am fost manager la SC Comcas SA, administrator al unor firme proprii iar din 2007 sunt director general la SC Dacia SA şi consilier de proiecte la SC Beny Alex SRL, firma domnului Vasile Ţânţaş.
R.: Firma are interese şi în alte judeţe? În ce domenii?
R.H.: Societatea Beny Alex a fost înfiinţată în anul 1994. În ceea ce priveşte activitatea firmei, aceasta desfăşoară lucrări hidrotehnice în toată ţara dar are interese şi în domeniul energetic. Spre exemplu, avem proiecte pentru microhidrocentrale.
R.: Una dintre principalele investiţii (zic eu) la nivelul municipiului şi judeţului Satu Mare este cea de la Ştrandul termal. Când s-a înfiripat pentru prima oară gândul de a investi în această staţiune?
R.H.: Domnul Ţânţaş avea un proiect de reabilitare a Ştrandului încă din 2002-2003 însă la acea vreme nu s-a putut. Materializarea acestuia s-a făcut în 2007. Probabil că proiectul din 2002 nu a fost prea concludent. Oricum, oferta trebuia să se concretizeze printr-o Hotărâre de Consiliu Local. Cei de la Beny Alex aveau o ofertă şi aşteptau un răspuns. Lucrurile au început să se mişte doar prin 2007. Atunci, noi am ieşit cu o ofertă, zic eu, mult mai agresivă şi s-a ajuns la situaţia în care Primăria a iniţiat nişte demersuri iar mecanismul a început să funcţioneze. Firma Beny Alex a concesionat ştrandul pe o perioadă de 49 de ani.
R.: După câte ştiu se doreşte finalizarea lucrărilor la un hotel situat în apropierea bazinelor. Ce alte investiţii mai aveţi în proiect pentru această staţiune?
R.H.: Până în momentul de faţă am obţinut toate avizele necesare pentru acel complex hotelier. Avem autorizaţia de construcţie de aproximativ un an şi jumătate. De asemenea, am luat contactul cu mai multe bănci pentru a obţine o linie de credit. Pentru finalizarea complexului hotelier am avea nevoie de 5-6 milioane de euro. De ce îi spun complex hotelier? Deoarece va avea 64 de camere, restaurant, bar, terasă, un centru SPA de 1.000 metri pătraţi, o policlinică cu şase specializări medicale din domeniul fizioterapeutic. Potrivit proiectului, policlinica va avea o suprafaţă de 2.500 metri pătraţi. În afară de acestea vor mai fi şi bazine de recuperare şi de gimnastică medicală.
R.: Care a fost impactul în rândul sătmărenilor în ceea ce priveşte redeschiderea ştrandului?
R.H.: Ideea a fost foarte bine primită deoarece la noi în Satu Mare este o tradiţie să umbli la ştrand, sau cel puţin aşa era pe vremuri. Chiar din acest motiv dorim extinderea serviciilor şi pe perioada de iarnă. Proiectul este în curs de elaborare însă ne preocupă extrem de mult dezvoltarea acestui segment pentru a putea oferi servicii şi în afara sezonului de vară.
R.: Cu ce noutăţi vă propuneţi să-i aşteptaţi pe clienţi în următoarea perioadă estivală?
R.H.: Dorim şi sper ca patronatul să reuşească, finalizarea sistemului de tobogane pentru copii. În altă ordine de idei vom avea şi un restaurant cu autoservire dar vrem să amenajăm şi o terasă de vară mult mai selectă, cu fotolii, o cafenea dar şi un spaţiu de joacă pentru copii.
R.: Ce ar trebui să facă autorităţile locale pentru a spijini mediul de afaceri sătmărean?
R.H.: Ideea e că ar trebui să se vină cu o strategie de promovare a judeţului. Şi nu vorbesc aici doar de domeniul turistic. E nevoie şi de promovarea resurselor judeţului. Mi se pare aberant să nu poţi promova o pârtie de schi, spre exemplu. De 20 de ani ne tot luptăm să o terminăm. Nu se poate aşa ceva. În altă ordine de idei aş aminti necesitatea atragerii investitorilor prin acordarea unor facilităţi fiscale. Poate vine vreun investitor care doreşte să creeze 500 de locuri de muncă. După părerea mea, în acest caz, ar trebui ca autorităţile locale să-i ofere facilităţi, să-l scutească de o parte din impozite sau să se găsească o modalitate atractivă pentru aceşti investitori.
R.: Care sunt problemele cu care se confruntă mediul de afaceri sătmărean?
R.H.: În primul rând aş aminti lipsa forţei de muncă calificate. Avem o problemă deoarece toţi profesioniştii, indiferent de domeniul de activitate îşi caută locuri de muncă în străinătate. În ultima vreme doar cu greu mai găseşti profesionişti. Din păcate nu mai există acea clasă a micilor meseriaşi. De exemplu, dacă vrei să repari un ceas, în Satu Mare abia mai găseşti un atelier de ceasornicărie. Ar trebui să revigorăm această clasă a micilor meşteşugari şi nu în ultimul rând să găsim modalităţi de a menţine profesioniştii în ţară.
R.: Cum vedeţi, ca om de afaceri, ideea constituirii zonei metropolitane?
R.H.: Să fiu sincer nu am studiat această problemă aşa că nu m-aş hazarda să răspund în necunoştinţă de cauză.
R.: Care e primul lucru ce vă vine în minte când spun Satu Mare?
R.: Perioada copilăriei mele din anii 1970-1980. Ţin minte că era un oraş liniştit unde toţi se cunoşteau. La acea vreme s-au făcut multe investiţii. Lipsuri nu prea erau şi parcă era şi mai multă stabilitate decât în prezent.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.