Vernisaj, simpozion şi spectacol artistic la Castelul Karolyi

Simpozion4Simpozion3
Sala Cavalerilor din Castelul Károlyi din Carei a găzduit vineri, 25 octombrie vernisajul expoziţiei „Ultima Brazdă”, eveniment organizat de Muzeul Municipal Carei şi Muzeul Judeţean Satu Mare.

Vernisajul a fost deschis, de muzeograful Mihai Mocan, din cadrul Muzeului Municipal Carei, care a prezentat pe scurt detalii legate de expoziţie, de modul în care a fost realizată şi despre contextul istoric pe care îl surprinde. Participanţii au putut admira diverse obiecte militare, insigne, medalii, căşti de război, monede şi bancnote din perioada celui de-al Doilea Război Mondial şi imagini cu operaţiunile militare din perioada 24-25 octombrie 1944 din zona Satu Mare-Carei. Obiectele expuse aparţin Muzeului Judeţean Satu Mare, Muzeului Municipal Carei, colecţiei private a dr. Panczél Zoltán Tibor şi colecţiei echipei de airsoft „KEA” a Asociaţiei Sportive „Corvus Regia”.

Evenimentele dedicate zilei de 25 octombrie au continuat cu simpozionul „Carei – Ultima brazdă de pământ eliberată”, organizat de Direcţia de Cultură a municipiului Carei. Moderatorul, Adrian Ştefănuţi, referent în cadrul instituţiei amintite, a deschis simpozionul, după care a dat cuvântul celor doi invitaţi, conf. univ. dr. Claudiu Porumbăcean şi prof. Sorin Floruţ. Cei doi specialişti au prezentat aspecte legate de evenimentele care au avut loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, atât din puncte de vedere ştiinţific, prin opinia istoricului cât şi din punct de vedere strategic, prin ochii unui cadru militar.

Partea a doua a manifestărilor a constat în recitalul de muzică folk al tânărului interpret George Negrea, din Satu Mare, care a cântat câteva cântece inspirate din viaţa militară. Între melodii spectatorii au putut urmări şi microrecitalul de poezii dedicate eroilor, susţinut de Gabriela Marincaş, Dan Coşarcă şi Adrian Ştefănuţi, membri ai trupei de teatru M.E.E.M. din cadrul Centrului Cultural Carei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.