Pictură murală de o valoare istorică deosebită descoperită la Colegiului Tehnic “Iuliu Maniu”

Pictura
O frescă cu valoare deosebită a fost descoperită întâmplător în Sala Festivă a Colegiului Tehnic “Iuliu Maniu” din Carei. Sub vopseaua scorojită, apar detalii ale unei picturi murale ce pare să dateze din perioada construcţiei imobilului.

Alexandru Gavrilaş, directorul Muzeului Judeţean din Bistriţa, expert restaurator este de părere că laboratorul de restaurare de la Muzeul Judeţean Satu Mare ar putea face o expertiză a picturii murale descoperite şi astfel s-ar putea obţine date despre istoria acesteia, despre tehnica de execuţie, intervenţiile anterioare, întocmindu-se apoi o strategie de restaurare cât mai fidelă cu originalul.

Potrivit restauratorului bistriţean pictura poate fi scoasă la lumină doar parţial pentru că în unele locuri degradarea este mult prea avansată. Lucrări de renovare a clădirii şcolii s-au efectuat între 1842 şi 1849, după cutremurele care au zguduit Careiul între 1829 şi 1835. În intervalul 1905 şi 1907 clădirea a fost renovată din nou. De-a lungul timpului, imobilul a fost sediu de Prefectură, Careiul fiind centrul comitatului Satu Mare, şi apoi centru de plasă Sălaj, iar din 1930 funcţionează ca şcoală.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.