Alfred Schupler şi Nea Ilie, călătorul, au ajuns la Satu Mare

is1is2is3
Povestea se ţese în jurul destinului lui Nea Ilie şi este narată de Alfred Schupler, un artist sătmărean care şi-a propus să readucă în atenţia publică clipe din viaţa unui om aflat în diferite ipostaze ale vieţii de zi cu zi. La vernisajul de azi, 19 octombrie ce a avut loc la Muzeul de Artă, a participat şi modelul acestui demers artistic, Nea Ilie, împreună cu statuia care îl înfăţişează.
Făcând parte integrantă din viaţa de student, Nea Ilie, aşa cum îl cunosc cu toţii era model la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti. La un moment dat însă destinul a vrut ca Nea Ilie să plece de la universitate. Şi pentru a nu pierde povestea unui om care ar putea fi în opinia artistului „oricare dintre noi, cei prezenţi aici” (la expoziţie), Alfred Schupler s-a gândit la o experienţă artistică inedită. A imortalizat diferite momente din viaţa de zi cu zi a lui Nea Ilie, iar clişeele obţinute le-a prelucrat cu ajutorul vechilor tehnici ale artei fotografice. Apoi clişeele au fost expuse unor tratamente chimice îndelungate în urma cărora fotograful a obţinut o cromatică impresionantă deschizând astfel o nouă perspectivă asupra domeniului artei vizuale.
Clişeele obţinute au fost apoi scanate şi expuse la Muzeul de Artă Satu Mare. Pentru ca vizitatorii să aibă o perspectivă cât mai completă asupra acestui demers artistic, Alfred Schupler a plasat lângă fiecare prelucrare chimică şi fotografia primară, în alb negru, ca element de comparaţie pentru ochii care vizualizează expoziţia.

Alfred Schupler este cameraman, fotograf şi regizor de film documentar. O vreme a lucrat la Satu Mare la prima televiziune locală după care la mai multe posturi de televiziune din capitală. Este absolvent al Facultăţii de Film a Universităţii „Hyperion”, secţia imagine şi a Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, secţia foto-video. Este masterand la Istoria Artei şi Filozofia Culturii la la Universitatea Bucureşti. De-a lungul anilor a fost premiat la mai multe festivaluri de film documentar şi saloane de fotografie. La un moment dat a plecat voluntar în Africa unde a ţinut workshop-uri pentru cei interesaţi de fotografie. De asemenea a fost corespondent de război în Serbia, Sudan şi Afganistan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.