Proiectul de lege privind Roşia Montană, schimbat din temelii

parlamentul-romaniei

O primă schimbare majoră este cea a titlului legii. Acesta nu mai cuprinde sintagma ”Roșia Montană”, ci a devenit ”Lege privind unele măsuri pentru stimularea exploatării minereurilor auro-argentifere din cadrul unor proiecte miniere de intreres public deosebit”.

”Interesul public deosebit”, prevăzut în titlul legii, permite celui care a obținut licența de exploatare să se folosească de asta pentru a solicita exproprieri sau alte măsuri de care au nevoie pentru continuarea exploatării.

Vâlcov a spus că Acordul dintre Guvern şi RMGC a fost scos din proiectul de lege trimis de Guvern. „S-au adopt opt amendamente, de la titlul legii, care a fost modificat, şi primele opt articole, care au schimbat total legea. În primul rând Acordul a fost scos. La articolul 1 din proiectul de lege se pomenea de un Acord. Acordul a fost respins”, a spus Vâlcov.

Scoaterea Acordului din lege retrimite problema la Guvern, iar Parlamentul se spală pe mâini. Aici se prevăd condițiile pe care RMGC trebuie să le respecte pentru începerea exploatării, dar și toate elementele tehnice privind exploatare. Practic, actuala lege pentru Roșia Montană nu va mai fi o lege pentru Roșia Montană. Ea va veni în completarea Legii Minelor, lege care se află în dezbatere la Senat.

sursa: pesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.