Clarificări pe marginea PUZ-ului din Cartierul Funcţionarilor

primarie-sm
În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc azi, 16 octombrie reprezentanţii Serviciului de Urbanism din cadrul Primăriei Satu Mare au clarificat câteva aspecte legate de construcţiile din Cartierul Funcţionarilor.

Potrivit specialiştilor în plan apare cuvântul „centură” ceea ce a provocat o serie de neînţelegeri crezându-se că este vorba despre centura de ocolire a municipiului Satu Mare. Reprezentanţii Serviciului de Urbanism spun că este vorba despre un „inel interior” şi nu despre centura de ocolire a municipiului.

Astfel în vederea întomirii Planului Urbanistic General (PUG), specialiştii Primăriei municipiului Satu Mare lucrează la un nou Plan Urbanistic Zonal (PUZ) ce vizează Cartierul Funcţionarilor. Potrivit vechiului PUZ, ce datează din 1975 un număr de 37 de proprietăţi trebuiau expropriate, deoarece se dorea construirea un drum cu patru benzi de circulaţie. Proprietarii respectivi aveau şi interdicţia de a construi, potrivit vechiului PUZ.

Prin noul PUZ care este în acest moment în dezbatere publică se doreşte ridicarea interdicţiei de a construi în zonă impusă în 1975 de planul elaborat la acea vreme. Astfel, potrivit noului PUZ, drumul va avea doar două benzi în loc de patru cât era în planul iniţial, ceea ce va afecta 11 proprietăţi în loc de 37. Arhitectul şef al municipiului Satu Mare, Alexandra Başa spune că „De vechea prevedere au fost afectate 37 de proprietăţi. Din acest motiv s-a hotărât iniţierea unui PUZ pentru deblocarea acestei situaţii. S-au făcut trei proiecte alegându-se varianta care presupune cele mai puţine sacrificii din partea populaţiei”.

De asemenea, consilierul local Nits Janos a declarat că în vechiul PUZ în loc de inel interior apare cuvântul pod, ceea ce a dus la confuzii. „Acesta ar fi al cincilea pod care s-ar putea realiza doar peste 30-40 de ani. În prezent prioritar este cel de-al treilea pod care se va construi în apropiere de Real, ce va fi inclus în centura de ocolire iar cel de-al patrulea pod în zona ştrandului pentru care există proiect tehnic. Cel de-al cincilea pod ar face legătura între Cartierul Funcţionarilor şi Micro 16”, a declarat Nits.

3 Comentarii la "Clarificări pe marginea PUZ-ului din Cartierul Funcţionarilor"

 1. desigur   16 octombrie 2013 at 3:37 pm

  fiti linistiti, toate acestea vor ramine doar pe hirtie, unde se odihnesc din anul 1975! tot odihniti sint si cei ce trebuie sa le realizeze!

  Răspunde
 2. Paul   16 octombrie 2013 at 3:40 pm

  Bla, bla, bla…De parcă marțienii au introdus odioasele cuvinte ”centură” și ”pod” în documentație. Nu e centură interioară, ci inel interior. Hai să fim serioși, ori ne batem joc de limba română, ori o batjocorim!. Probabil că domnul Nits se referă la un pod aerian, cum aerian mi se pare și dumnealui. Dacă într-adevăr vreți să faceți o treabă serioasă, refaceți documentația, decideți asupra semanticii cuvintelor ”pod”, ”centură”, ”inel” , puneți proiectul în dezbatere publică….Personal, ca locuitor al cartierului Funcționarilor, aș prefera să fiu expropriat; să-mi iau altă casă, cât mai departe de fabrica de kkt (stația de epurare) care pute uneori de-ți ia mințile.

  Răspunde
 3. Johann   12 ianuarie 2014 at 3:02 pm

  Toata tevatura asta are un scop: indestularea unui om (sau al unui grup de interese) din banii municipiului. Ori se vrea un cartier de locuinte pe terenul Florisalului, – in gura sau mai bine in cu@ul Statiei de epurare – ori se vrea a da de lucru firmelor unora.Utilitatea "inelului" o vad exclusiv pentru cei care vin dinspre frontiera si vrea in Micro 15 sau 16. Circulatia spre Oradea, Cluj etc. se va derula pe "centura" plus ALT POD care lucrare se gaseste in proiect NATIONAL.
  Manevrele impertinente de schimbare voalata a puz-ului cu explicatii de "n-am inteles pod, am inteles inel" sunt de o imbecilitate revoltatoare.

  Răspunde

Scrie un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.