Schimb de experiență în domeniul social în orașul Heilbronn (Germania)

helbron-primar

În perioada 29 septembrie – 2 octombrie o delegație a Primăriei municipiului Satu Mare, condusă de primarul, dr. Dorel Coica şi compusă din: directorul executiv al Serviciului Public de Asistență Socială (SPAS) Satu Mare, Doina Văsuț, consilierul primarului, Adina Tâlvâc, şeful Biroului Administrativ, Vasile Faur și directorul tehnic al S.C. Apaserv S.A, Ioan Leitner au participat la un schimb de experiență în domeniul serviciilor sociale acordate persoanelor vârstnice. Invitaţia a venit din partea Asociaţiei Samaritenilor din oraşul Heilbronn (Germania).

Au fost mai multe vizite de lucru, atât la sediul Asociaţiei Samaritenilor cât și la centrele prin care aceasta furnizează servicii sociale. Asociația are o experiență vastă în domeniul îngrijirii persoanelor vârstnice și are un număr de 1.200 de angajați fiind partenerul de bază al Primăriei orașului Heilbronn. Servicii sociale pentru vârstnici sunt acordate pe mai multe nivele în funcție de nevoia identificată pentru persoana vârstnică. Astfel există un grup de locuinţe asistate în Leingarten, cumpărate sau închiriate de către persoanele vârstnice, dotate cu un sistem de alarmă conectat la un centru de permanență în cadrul blocului de locuințe asistate care în caz de nevoie poate fi activat, iar o persoană responsabilă va acorda intervenție primară persoanei care a solicitat ajutorul.

Asociația germană are mai multe centre de zi pentru persoanele vârstnice unde se acordă servicii socio-medicale, ambulatorii, de recuperare a capacității fizice, ergoterapie, servicii psihologice, precum și două centre rezidențiale pentru persoane vârstnice.

Totodată a fost vizitată și grădinița de copii, aflată în administrarea Asociației ASB -Kinderbunt cu o capacitate de 60 de locuri, 30 de locuri pentru copii de creșă între 0 și 3 ani şi 30 de locuri pentru copiii de grădiniță între 3 și 6 ani.

Ca o noutate față de modelul românesc, programul la această grădiniță este diferit începând cu ora 07.00 dimineaţa până la 19.00 seara, inclusiv sâmbăta, fiind închisă doar două săptămâni pe perioada de vară. Acest program flexibil vine în sprijinul părinților care au un program de lucru prelungit.

Totodată, delegația a fost primită de către primarul orașului Heilbronn la sediul Primăriei Stadt Heilbronn Markplatz, întâlnire unde s-au bus bazele unei colaborări pe mai multe domenii între cele două municipii.

În concluzie acest schimb de experință a fost binevenit pentru delegația din Satu Mare pentru ca de aceste modele de bună practică să se țină cont la elaborarea strategiei de dezvoltare socială a municipiului Satu Mare în domeniul social, punându-se astfel și bazele unei colaborări în domeniul dezvoltării paletei de servicii sociale furnizate persoanelor vârstnice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.