Deşi riscă amenzi usturătoare, angajatorii se feresc să declare accidentele de muncă

Accidente de munca
Cu toate că sunt pasibili de amenzi usturătoare, în multe cazuri angajatorii aleg să nu declare accidentele de muncă ajungând cu salariaţii la „mica înţelegere” susţin inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Satu Mare. Potrivit acestora în anumite cazuri victimele depun plângeri la ITM dar cu multe luni după producerea accidentului.

Fenomenul este destul de răspândit şi în judeţul nostru unde, o bună parte din accidentele de muncă sunt nedeclarate. Din evidenţele ITM Satu Mare reiese că în primele nouă luni ale anului în curs (2013) au fost comunicate către instituţia de resort un număr de 54 de evenimente dintre care, în urma cercetărilor efectuate 41 s-au dovedit a fi accidente de muncă. Dintre acestea unul a fost mortal, iar în alte patru cazuri angajaţii au rămas cu invaliditate confirmată de medici. În restul de 36 de cazuri este vorba despre incapacitate temporară de muncă. În aceeaşi perioadă a anului trecut (2012) în judeţul nostru au fost înregistrate 42 de accidente de muncă.

Cu toate acestea inspectorii de specialitate susţin că numărul accidentelor de muncă în realitate ar fi mult mai mare deoarece angajatorii reuşesc să se înţeleagă cu salariaţii să nu declare evenimentul ca drept „accident de muncă”. Potrivit inspectorilor sunt cazuri când află despre aceste accidente doar din presă deşi ei sunt cei care ar trebui să ancheteze cazul împreună cu alte instituţii cu competenţe în acest domeniu.

„Se întâmplă ca angajatorul să ducă victima la spital cu maşina proprie deoarece dacă alertează „112” cazul este înregistrat şi trebuie declarat. Astfel, cei doi, angajatorul şi victima cad la mica înţelegere. Potrivit legii, în cazul unui accident de muncă 100% confirmat, tratamentul urmat de victimă trebuie achitat de angajator. Deci faptul că nu este declarat accidentul de muncă înseamnă că acolo sunt probleme. Cu toate acestea amenzile în cazul depistării unor asemenea accidente sunt destul de mari”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ITM Satu Mare, Ioan Flore.

Potrivit interlocutorului au fost cazuri în care inspectorii instituţiei pe care o reprezintă au aflat de curând despre un accident de muncă petrecut în primăvara acestui an. „Desigur nu toate aceste evenimente nefericite pot fi catalogate drept accidente de muncă dar angajatorii se feresc să le declare de teama unui control în urma căruia ar fi descoperite nereguli în cadrul firmelor pe care le administrează”, spune Flore.

Potrivit legislaţiei în vigoare, necomunicarea accidentelor de muncă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.500 la 7.000 de lei. Totodată, dacă angajatorul nu respectă obligaţia de a cerceta evenimentul poate plăti amenzi ce variază între 4.000 şi 8.000 de lei.

Un Comentariu la "Deşi riscă amenzi usturătoare, angajatorii se feresc să declare accidentele de muncă"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.