Începe campania de vaccinare a elevilor de clasa I

vaccin

Săptămâna aceasta începe imunizarea elevilor de clasa I cu vaccinul ROR, adică împotriva: rujeolei, oreionului şi rubeolei.

Rujeola (pojar) este o boală virală foarte molipsitoare care aduce multe suferinţe copilului, cu febră mare, afectarea căilor respiratorii, tuse, conjunctivită, erupţii cutanate. Apar frecvent complicaţii, de la suprainfecţia bacteriană şi pneumonie până la encefalita extrem de gravă, care poate să dea sechele neurologice sau să ducă la moarte.

Parotidita epidemică (oreion, mumps), este de asemenea greu de suportat, atacă atât glandele salivare cât şi pancreasul, putând determina ulterior instalarea diabetului zaharat, dar afectează frecvent şi gonadele, cauzând infertilitate ireversibilă.

Rubeola ar fi de fapt o boală care trece uşor, câteodată aproape neobservat. În schimb, rubeola fiind molipsitoare, cu calea de transmitere respiratorie, bolnavul răspândeşte virusurile, iar dacă cumva o gravidă se infectează, mai ales în primul trimestru de sarcină, copilul va prezenta nişte malformaţii grave, afectând ochii, urechea, inima şi alte organe interne. Singura posibilitate de prevenire a infecţiei este prin vaccinare, cu dublu scop: vaccinul protejează fetiţele care peste câţiva ani vor fi mămici, respectiv vaccinul trebuie să fie administrat şi băieţilor pentru a evita posibilitatea ca ei, la rândul lor să îmbolnăvească femei gravide.

Din păcate, mai ales pe internet, circulă foarte multe informaţii false despre vaccinuri care încearcă să descurajeze populaţia. Vaccinurile folosite în zilele noastre sunt mult mai pure, mult mai bine puse la punct, deci dau reacţii vaccinale şi mai rar. Chiar dacă ar fi vorbă de o mică neplăcere trecătoare din cauza vaccinării (timp de 2-3 zile, copilul poate fi subfebril, puţin mai moleşit sau irascibil) – aceasta nici nu se poate compara cu pericolul bolilor pentru care se face vaccinarea.

Pentru orice informaţii suplimentare părinţii sunt rugaţi să se adreseze medicului de medicină şcolară sau de familie.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.