Liceul Teoretic German “Johann Ettinger” va derula trei proiecte transfrontaliere

liceul-german
Joi, 26 septembrie, la Liceul Teoretic German “Johann Ettinger” au fost prezentate în cadrul Consiliului Profesoral proiectele educaţionale pe care școala le-a câștigat de curând și care vor fi demarate pe parcursul anului școlar 2013-2014, respectiv 2015.

Liceul Teoretic German “Johann Ettinger” începe anul școlar 2013 cu trei noi proiecte, toate cu finanţare din fonduri europene. Proiectele au fost prezentate în cadrul Consiliului Profesoral de către coordonatorii: Aida Anderco, Angela Doboș și Maria Graur.

Un prim proiect la care participă şcoala germană sătmăreană, iniţiat de profesorul Angela Doboş, se numește „Educația Incluzivă?”. Acesta se derulează în parteneriat cu Școala Internationaler Bund e. V.Verbund Wurttenberg din Suttgart. Proiectul care prevede un buget de 17.000 euro este finanţat de Fundaţia EVZ prin programul EUROPEANS FOR PEACE. Liceul Teoretic German participă în calitate de partener în proiect cu 13 elevi din clasele a X-a și doi profesori.

Obiectivul principal al acestui proiect este cercetarea de către tinerii din Satu Mare și Stuttgart a limitei dintre incluziune și discriminare în prezent şi în perioada dictaturilor prin care au trecut cele două țări, România, respectiv Germania. Vor avea loc două întâlniri de proiect în Stuttgart și Satu Mare, în lunile noiembrie și februarie 2014. În ambele orașe se vor organiza expoziţii cu durata a trei săptămâni. Acestea vor fi traduse și în limbajul Braille pentru nevăzători, respectiv în limbajul simplu pentru persone cu dizabilități.

Un alt proiect internațional derulat de Liceul Teoretic German “Johann Ettinger” începând cu acest an școlar, prin inițiativa profesorului Aida Anderco este “Diversitatea ne face mai bogați”, proiect finanțat de fundaţia ACES (Academy of Central European Schools), din Viena. Proiectul inițiat de Liceul Teoretic German are ca partener Liceul Vocațional „Szechenyi Istvan” din Hatvan (Ungaria). Valoarea proiectului este de 1.800 euro pentru școala germană sătmăreană, respectiv 1.700 euro pentru cea din Ungaria. În perioada septembrie-martie 2014, se va urmări de către echipele de proiect din cele două școli partenere sensibilizarea elevilor în ce privește valorile europene precum toleranța, diversitatea, solidaritatea, respectul și unitatea europeană. Grupul țintă al proiectului sunt 15 elevi cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani, dar activitățile se vor răsfrânge asupra unui număr de aproximativ 60 de elevi ai școlii germane.

Rezultatele așteptate din proiect sunt: existența unei pagini Web, un logo al proiectului, un CD cu activitățile din proiect, o revistă despre stilul de viață din prezent, precum și realizarea unui colț al proiectului în ambele școli.

Al treilea proiect inițiat de Liceul Teoretic German este „Lets watch the birds” („Să observăm păsările”), care se va derula până în 2015, prin programul Comenius, în care partener al Liceului Teoretic German eeste Şcoala ESRA KARAKAYA ANADOLU LISESI (Turcia). Coordonatorul proiectului este profesorul Maria Graur. Scopul proiectului este de a sensibiliza tinerii pentru ocrotirea și protejarea mediului. Bugetul alocat acestui demers este de 24.000 euro.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.