Corina Hotca: „Informarea asupra avantajelor medierii este obligatorie”

judecatoare
„Informarea asupra avantajelor medierii este obligatorie. Medierea însă nu este obligatorie” a declarat judecătorul Corina Hotca în cadrul unei conferinţe de presă având ca temă medierea în materie penală şi civilă. Potrivit interlocutoarei, până în prezent la nivelul judeţului Satu Mare sunt înregistraţi un număr de 48 de mediatori.

La conferinţa de presă, alături de Corina Hotca a participat şi judecătul Camelia Pop. Potrivit celor declarate de Hotca, medierea este una din modalităţile legale care permit soluţionarea unui litigiu pe cale amiabilă. „Procedura are două părţi şi anume: şedinţa de informare asupra avantajelor medierii şi medierea propriu-zisă. Înainte de deschiderea unui proces reclamantul este obligat să declanşeze procedura de informare privind avantajele medierii. Prin urmare doar şedinţa de informare este obligatorie nu şi medierea”, a declarat Hotca.

În materie civilă legea prevede litigiile în care este obligatorie medierea. Este vorba despre: domeniul protecţiei consumatorilor, dreptul familiei, litigiile privind posesia, grăniţuirea, strămutarea de hotare, în domeniul răspunderii profesionale, litigiile de muncă şi litigiile civile a căror valoare este sub 50.000 lei cu excepţia celor în care s-a pronunţat o hotărâre executorie de deschidere a procedurii de insolvenţă, a acţiunilor referitoare la registrul comerţului şi a cazurilor în care părţile aleg să recurgă la procedura ordonanţei de plată sau a procedurii simplificate de valoare redusă.

În forma iniţială a legii, şedinţa de informare se realiza doar de către mediatori dar odată cu apariţia noului cod de procedură civilă şi judecătorul poate invita părţile să participe la o şedinţă de informare. La fel, prin modificarea ulterioară a legii această procedură poate să fie făcută acum şi de către procuror, consilier juridic, avocat şi notar. Dacă una dintre părţi refuză să se prezinte la şedinţa de informare deşi a acceptat acest lucru i se poate aplica o amendă judiciară între 100 şi 1.000 lei.

În materie penală, obligativitatea şedinţei de informare privind medierea nu este în vigoare. Odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod de Procedură Penală se vor aplica şi aceste dispoziţii. Mai mult decât atât, se preconizează că Noul Cod de Procedură Penală va înlătura întru-totul această obligativitate a parcurgerii şedinţei de informare privind medierea.

În materie penală marele avantaj al medierii este acela că prin retragerea plângerilor sau prin împăcarea părţilor, făptuitorul poate scăpa fără înscriere în cazier a faptei penale. Infracţiunile în cadrul cărora o să fie posibilă medierea sunt următoarele: lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, vătămarea corporală din culpă, violarea de domiciliu, violarea secretului corespondenţei, divulgarea secretului profesional, violul, furtul pedepsit la plângerea prealabilă, abuzul de încredere, gestiunea frauduloasă, distrugerea, abandonul de familie, nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorilor şi tulburarea folosinţei locuinţei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.