Mătușa Floare – Tezaur Uman Viu

Matusa-Floare-3

„Capitala Țării Oașului”, Negrești Oaș, se mândrește cu un „Tezaur uman viu” şi reper al culturii tradiţionale româneşti – „mătușa” Floare Finta, în vârstă de 80 de ani. A fost nominalizată printre cei 13 români consideraţi „tezaur uman viu”, iar în 2012 a primit acest titlu. Este o fiică de oșan ce continuă cu mare drag tradițiile din vechi timpuri. S-a născut în Negrești Oaș, a născut 9 copii despre care spune cu tristețe că: „Îi ţin aproape în poze, în realitate sunt plecaţi, duşi prin depărtări”, se arată într-un comunicat de presă al deputatul de Țara Oașului,  Andreea Paul
Încă de la vârsta de 12 ani a avut diverse îndeletniciri: a țesut la război, a cusut fețe de masă, a făcut pâine în cuptor. A deprins de la mama sa practica vindecării cu plante, fiind recunoscută în zonă ca şi tămăduitoare, leacurile ei constituind o alternativă la medicina tradiţională. Casa mătușii Floarea te întâmpină cu mirosul nostalgic al casei bunicilor, inundată de multă lumină și culoare. A strâns ani de-a rândul lucruri cu valoare sentimentală, simbolică sau de dragul conservării. A adunat sute de obiecte tradiționale. A reușit să creeze din propria-i casă un mini-muzeu. Farfuriile pictate agățate împreună cu prosoapele tradiționale pe pereți, patul în care dormea pe timpuri acoperit cu „lipideuri” țesute de mâna ei, „laița” unde sunt înșirate păpușile îmbrăcate în straie de sărbătoare create de ea, toate acestea sunt desprinse parcă dintr-o altă lume.

Matusa-Floare-2

Mătușa Floare este renumită prin îndeletnicirile ei: confecționează încă podoabe populare, clopuri şi straiţe miniaturale, zgărzi şi zgărdane.

De sărbători, în casa ei poposesc colegii de la ansamblul „Sânzâienele” condus de Maria Tripon, iar din depărtări se aude colindul și voia bună.

A participat în Belgia la o filmare, „Nunta din Oaș”, acum 35 de ani. Este solicitată în multe țări cum ar fi: Franța, Olanda, Italia. Participă la spectacole în țară la „Datini și obiceiuri” împreună cu ansamblul „Sânzâienele”.

Baiul bătrânei este însă că nu va mai continua nimeni tradiția!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.