În casa lui Rodion Markovits din Gherţa Mică, va fi amenajat un muzeu al iudaismului din Transilvania de Nord

rodionmarkovits

Azi, 27 august s-au comemorat 65 de ani de la moartea scriitorului Rodion Markovits, prilej cu care autorităţile şi reprezentanţii instituţiilor de cultură din judeţ au amplasat o placă pe casa memorială a prozatorului din Gherţa Mică.

La eveniment au participat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Adrian Ştef, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT), Felician Pop, preşedintele Comunităţii Evreilor din Satu Mare, Nicolae Decsei, publicistul Arpad Muzsnay, primarul comunei Gherţa Mică, Ioan Ciută, precum şi un numeros public.

Ştef a declarat că doreşte ca la Gherţa Mică, în casa în care s-a născut Rodion Markovits să fie amenajat un muzeu al iudaismului din Transilvania de Nord. “Aducem piosul nostru omagiu lui Rodion Markovits, un mare scriitor sătmărean, născut aici la Gherţa Mică, dar care o pot spune fără să greşesc că aparţine literaturii universale. Vreau să le mulţumesc domnului Felician Pop, directorul Centrului de Creaţie Satu Mare, domnului preşedinte a Comunităţii Evreieşti, Nicolae Decsei, şi publicistului Muzsnay Arpad pentru că îl redau sătmărenilor pe unul din importanţii dar prea puţin cunsocuţii scriitori sătmăreni din perioada interbelică, Rodion Markovits, tradus în nu mai puţin de 17 limbi. Comemorăm un mare scriitor, care a scris frumos despre Satu Mare”, a declarat preşedintele CJ.

Romancierul de origine evreiască Rodion Markovits, născut în 1884 la Gherţa Mică, a scris în limba maghiară despre lumea românească a Ţării Oaşului, înnobilând astfel spiritul sătmărean autentic, caracterizat de fraternitate şi coeziune interetnică.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.