A început războiul pentru controlul APASERV

dorel-coica
Primarul municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica se opune cedării pachetului majoritar de acţiuni al SC Apaserv SA Consiliului Judeţean (CJ). Potrivit edilului-şef al Sătmarului, municipalitatea deţine peste 90% din pachetul de acţiuni al societăţii de vreme ce CJ nu are decât 0,725% din acţiuni.

„Apaserv a fost înfiinţat de Consiliul Local şi Primărie. În Apaserv sunt investiţi banii cetăţenilor din municipiul Satu Mare. Cum credeţi dumneavoastră că eu ca primar aş înstrăina averea municipiului? A mai fost o tentativă pe vremea când preşedintele CJ a fost de la UDMR şi nu s-a reuşit. Credeţi că se va reuşi acum?”, a declarat primarul Coica.

Edilul-şef al municipiului Satu Mare s-a arătat indignat faţă de dorinţa conducerii CJ de a prelua pachetul majoritar de acţiuni al Apaserv Satu Mare, din moment ce, în prezent Consiliul Judeţean deţine doar 0,725% din acţiunile societăţii. Potrivit primarului Coica capitalul social al Apaserv este de 6.900.340 lei iar municipiul Satu Mare deţine 93,94% din acţiuni. „Făcând un simplu calcul, pentru ca cei de la CJ să aibă 51% din acţiuni au nevoie de 13.299.265 lei. Deci, pentru a prelua Apaserv aşa cum se laudă le trebuie bani. În prezent CJ are un aport de 50.000 lei ceea ce reprezintă 0,725% din numărul de acţiuni al firmei”, spune primarul.

Întrebat de ce insistă cei de la CJ pentru a prelua pachetul majoritar de acţiuni al Apaserv, primarul Coica a spus că „Apaserv este o firmă profitabilă. De aici trageţi dumneavoastră concluziile. Consiliul Judeţean nu discută cu nimeni. Ei au uitat că Primăria este condusă de un primar. Această firmă este a noastră şi va rămâne a noastră. Dacă ei îşi doresc o firmă de apă să şi-o înfiinţeze, dar Apaserv rămâne a Consiliului Local şi a cetăţenilor municipiului Satu Mare. Eu ca primar am obligaţia de a apăra averea cetăţenilor municipiului Satu Mare”, a declarat Dorel Coica.

Mai mult deatât primarul spune că acel credit BERD contractat de către Apaserv în vederea efectuării investiţiilor este garantat de Consiliul Local, Consiliul Judeţean neavând niciun aport în acest sens. „Cât se derulează acest credit aportul Consiliul Local nu are voie să scadă sub 75%”, spune primarul.

Edilul-şef al Sătmarului îl acuză pe preşedintele CJ, Adrian Ştef că iese şi face declaraţii în presă înainte de a veni să discute cu primarul municipiului aşa cum era normal să fie abordat un asemenea subiect. „Dacă ei vor să cumpere acţiuni şi să aibă maximum 25% din numărul acestora să vină cu bani”.

Vă reamintim că preluarea pachetului majoritar de acţiuni de către CJ al SC Apaserv SA a fost discutată şi în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean din data de 6 august 2013. La momentul respectiv vicepreşedintele CJ, Mircea Govor a declarat că preluarea pachetului majoritar de acţiuni de către CJ este normal deoarece 90% dintre comune sunt membre ale ADI Apă. „Consiliul Municipal deţine 90% din acţiuni ceea ce nu mi se pare un lucru normal având în vedere că Apaserv este un operator regional. Consiliul Judeţean trebuie să devină acţionarul majoritar al societăţii. Procedurile de preluare trebuie efectuate cât mai repede”, a declarat Govor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.