65 de ani de la moartea lui Rodion Markovits

rodion-comemorare
Comemorarea a 65 de ani de la trecerea în nefiinţă al scriitorului Rodion Markovits a fost tema conferinţei de presă de azi, 13 august organizată la sediul Centrului de Craeţie din Satu Mare.

La întâlnirea cu ziariştii au participat directorul Centrului de Creaţie, Felician Pop, preşedintele Comunităţii Evreilor Satu Mare, Nicolae Decsei şi preşedintele Asociaţiei Culturale Maghiare din Transilvania, Muzsnay Arpad. Seria de evenimente dedicate comemorării scriitorului originar din Gherţa Mică se va desfăşura în data de 27 august.

Prima parte a evenimentului va avea loc la Gherţa Mică, cu începere de la ora 11.00, la casa părintească al prozatorului ce va continua apoi cu un simpozion literar organizat la Sinagoga de pe strada Decebal din Satu Mare, în aceeaşi zi cu începere de la ora 16.30.

Evenimentul este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, sub egida Consiliului Judeţean în colaborare cu Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania, Comunitatea Evreilor din Satu Mare şi Primăria comunei Gherţa Mică.

Rodion Markovits s-a născut la Gheţa Mică în 1884 şi s-a remarcat prin scrierile sale la nivel internaţional. Cărţile sale redau cu o mare fidelitate realitatea interbelică sătmăreană dar şi a lumii Oaşului. Spre exemplu, unul dintre romanele sale “Garnizoana din Siberia” a fost tradus în 17 limbi fiind extrem de bine primit de către critica de peste graniţele ţării.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.