Noi contre pe tema ariilor protejate „Râul Tur”

mediu
Sala de conferinţe a Casei Schwab a găzduit azi, 30 iulie, cea de-a II-a sesiune de dezbateri pe marginea planului de management al Ariilor Protejate „Râul Tur” 2014-2020. La întâlnire au participat primari şi viceprimari ai localităţilor cuprinse în aria zonei protejate dar şi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale cu interes în domeniul protejării mediului înconjurător, respectiv oameni de afaceri care derulează investiţii pe teritoriul acelor arii.

Potrivit reprezenanţilor Societăţii Carpatine Ardeleană (SCA), custodele Ariilor Protejate „Râul Tur”, planul de management este în curs de elaborare, fiind supus consultărilor publice după care va fi supus spre aprobare la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice. „Cu cât planul de management va fi aprobat mai curând, cu atât mai repede se pot solicita plăţi compensatorii pentru eventuale restricţii. Documentul conţine informaţiile şi măsurile necesare pentru ca pe termen lung în această zonă să existe comunităţi prospere care asigură menţinerea peisajului cu păduri, pajişti şi zone umede. Planul de management al Ariilor Protejate „Râul Tur” este documentul care va reglementa activităţile din această zonă, astfel încât impactul asupra mediului să fie minim. În baza acestui document, administratorii ariilor protejate, în colaborare cu autorităţile şi cu managerii principalelor resurse naturale vor căuta soluţii pentru ca investiţiile şi programele permise să fie durabile, iar pentru eventualele restrcţii să se acorde plăţi compensatorii”, a declarat preşedintele SCA, Mark Nagy Jozsef.

O parte dintre cei prezenţi nu au fost de acord cu planul de management propus de SCA subliniind faptul că în limitele ariei protejate sunt cuprinse şi terenuri intravilane. Unul dintre oamenii de afaceri care a cerut revizuirea acestor limite a fost şi Ioan Ghere, acesta fiind nemulţumit şi de taxele practicate de custode. Ghere a subliniat faptul că noul plan de management prevede şi o taxă pentru vizitarea ariei protejate.

Mark Nagy Janos a declarat că delimitarea zonei protejate a fost făcută de Guvern şi nu de custode, iar taxele sunt necesare pentru întreţinerea ariei protejate având în vedere că SCA nu are alte surse de venit. În ceea ce priveşte taxa de vizitare, preşedintele SCA spune că aceasta nu se referă la locuitorii din zonă sau pentru proprietarii de terenuri de acolo.
Ariile Naturale Protejate „Râul Tur” sunt situate în bazinul râului Tur şi cuprind următoarele unităţi administrativ-teritroriale: Agriş, Călineşti-Oaş, Halmeu, Lazuri, Livada, Gherţa Mică, Medieşu Aurit, Micula, Oraşu Nou, Porumbeşti, Turţ, Turulung şi Satu Mare. Limitele zonei protejate pot fi consultate pe harta de pe site-ul www.tur-info.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.