Fiica lui Vasile Lucuț implicată în dosarul fraudelor cu asigurări de viață

unicarm

Potrivit unor surse neoficiale, Maria Bene, fiica miliardarului Vasile Lucuţ, administratorul SC Unicarm SRL Vetiş este implicată în dosarul de evaziune fiscală cu asigurări de viaţă care a generat percheziţiile efectuate în cursul zilei de marţi, 9 iulie in mai multe locații din județ. Potrivit acelorași surse mascații au percheziţionat şi sediul firmei Unicarm din Vetiş.
Acest lucru ne-a fost confirmat şi de câţiva dintre angajaţii firmei care spun că marţi dimineaţa nu au fost lăsaţi să intre în fabrică până ce operaţiunea pusă la cale de către procurorii DIICOT Târgu Mureş era în desfăşurare. De la sediul firmei au fost ridicate mai multe documente incriminatorii. De asemenea, fiica lui Vasile Lucuţ a fost dusă la DIICOT Târgu Mureş pentru audieri. Potrivit unor surse judiciare magistraţii vor decide în cursul zilei de azi, 12 iulie, cu privire la cererea procurorilor de trimitere în arest preventiv pentru 29 de zile ai celor 18 persoane.

Vă reamintim că în cursul zilei de marţi procurorii DIICOT Târgu Mureş au efectuat un număr de 166 de percheziţii pe raza municipiului Bucureşti şi în 26 de judeţe, la locuinţele unor învinuiţi, la sediile a 112 de societăţi comerciale precum şi la sediile unei societăţi de asigurări în cadrul unei acţiuni de amploare, vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

Din probele administrate în cauză rezultă suspiciunea că modul de operare este unul inedit, constând în acordarea disimulată a unei părţi din drepturile salariale lunare, iniţial prin încheierea de către angajator a unei poliţe formale de asigurare de viaţă colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii poliţelor de asigurare de către angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii), urmate imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în ziua următoare, de “răscumpărarea clauzei suplimentare” şi, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaţilor – beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plăţi ca fiind parte din veniturile salariale.

După reţinerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate în conturile angajaţilor, cu o frecvenţă lunară, sub formă de răscumpărare, aceasta reprezentând în fapt o formă mascată de plată a drepturilor salariale, şi în acelaşi timp o modalitate de sustragere de la plata contribuţiilor aferente salariilor acordate.
Astfel, prin această metodă, salariaţii primeau o parte din indemnizaţia lunară cu eludarea plăţii taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentându-l doar comisionul de 10% către asigurator.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la suma de 6 milioane de euro, aferentă unei activităţii infracţionale desfăşurate pe o perioadă de 7 luni, perioada de săvârşire a infracţiunilor fiind mult mai mare, respectiv din 2009 la zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.