Problemele de cadastru afectează agricultura sătmăreană

agricultura
Pentru a avea o situaţie clară în ceea ce priveşte agricultura din judeţ, în cursul zilei de azi, 3 iulie, prefectul Eugeniu Avram i-a convocat pe şefii instituţiilor cu atribuţii în acest domeniu la o şedinţă în sala mică a Palatului Administrativ. Propunerile făcute de către specialiştii sătmăreni vor fi prezentate în cadrul conferinţei regionale „Strategii pentru valorificarea potenţialului agroalimentar al României” ce se va desfăşura joi, 4 iulie, la Cluj-Napoca, întâlnire la care va participa şi prefectul judeţului nostru.

În luarea de cuvânt, directorul Direcţiei Agricole, Ioan Cioltean, a adus în atenţia prefectului câteva dintre problemele cu care se confruntă instituţia pe care o conduce dar şi agricultura sătmăreană. Potrivit acestuia, în momentul de faţă nu există o situaţie cadastrală completă a terenurilor agricole din judeţ ceea ce crează o serie de probleme. Totodată, Cioltean s-a referit şi la scăderea calităţii anumitor terenuri agricole, mai ales începând din 2010, de când nu se mai acordă gratuit amendament. Din această cauză în anumite zone ale judeţului solurile sunt mult prea acide ceea ce duce la scăderea calităţii acestora.

O altă problemă atinsă de către Cioltean a fost cea cu privire la dezinteresul fermierilor în ceea ce priveşte asigurarea culturilor în caz de calamităţi. „Fermierii nu au fost în stare să-şi creeze un fond mutual iar în caz de calamităţi, stau cu mâna întinsă şi aşteaptă despăgubiri de la stat”, a declarat Cioltean.

Directorul APIA Satu Mare, Viorel Pintea s-a referit la Legea păşunilor. Potrivit acestuia sunt investitori care ar dori amplasarea de parcuri fotovoltaice pe astfel de terenuri însă legea nu le permite. Pintea a subliniat faptul că „în lege nu se face o delimitare precisă între păşunile adevărate şi alte terenuri care, deşi sunt pline cu mărăcini şi spini sunt trecute în aceeaşi oală cu păşunile”.

Propunerile şi problemele cu care se confruntă specialiştii în agricultură din judeţul Satu Mare vor fi prezentate în cadrul conferinţei regionale de la Cluj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.