De vorbă cu Eugen Kovacs, primarul municipiului Carei

eugen-kovacs-carei
Reporter: Pentru început vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre dumneavoastră.
Eugen Kovacs: M-am născut în judeţul Maramureş dar am crescut în satul Berindan, comuna Odoreu. Şcolile primară şi gimnazială le-am urmat în Odoreu, iar liceul la Şcoala Forestieră din Satu Mare. După terminarea liceului am dat admitere la Facultatea de Industria Lemnului de la Braşov, unde apoi am obţinut diploma de inginer.

R.: După terminarea facultăţii v-aţi întors pe meleagurile sătmărene …
E.K.: Aşa este. După terminarea facultăţii, în 1982 m-am angajat la IPL Satu Mare iar şase ani mai târziu, în 1988 am ajuns director la Fabrica de Mobilă „Mobicrasna” din Carei. Am fost directorul acestei fabrici până în 1996 când am fost ales în funcţia de primar al municipiului Carei.

R.: De ce aţi ales să vă implicaţi în viaţa politică?
E.K.: Deoarece am considerat şi consider şi în prezent că, de-a lungul anilor am acumulat destulă experienţă managerială şi administrativă pentru a putea gestiona cu succes problemele unei comunităţi. Dacă ar fi după mine, eu nu aş lăsa să candideze de primar, consilier local sau judeţean pe nimeni care nu a are destulă experienţă în ceea ce priveşte conducerea oamenilor. Primarul trebuie să fie un bun gospodar dar şi un excelent administrator. Ca edil te confrunţi cu o serie de probleme şi dacă nu ai experienţă organizatorică, nu poţi să le dai de capăt.

R.: Să ne întoarcem în timp, în 1996, anul în care aţi candidat pentru prima oară, pentru funcţia de primar al municipiului Carei. Aţi ales să vă depuneţi candidatura din partea unui partid prea puţin cunoscut de către alegători şi cu toate acestea aţi reuşit să obţineţi mandatul de primar. Care a fost acest partid?
E.K.: Eu am câştigat primul mandat cu un partid, pot să zic de buzunar. Se numea Noua Democraţie de Nord-Vest. Am fost contactat de un domn de la Oradea care mi-a propus să candidez din partea acestei formaţiuni politice. Până în acel moment nici nu am ştiut că există acel partid. În 1996, candidând în culorile Noii Democraţii de Nord-Vest am câştigat primul meu mandat de edil. Printre cei care m-au susţinut a fost şi actualul viceprimar Ludovic Kaizer.

R.: Care au fost proiectele cu care aţi pornit la drum în primul dumneavoastră mandat şi cât aţi reuşit să realizaţi din obiectivele propuse?
E.K.: Vreau să vă spun că, la acea vreme, Careiul nu avea apă potabilă decât dimineaţa şi seara. Şi nu vreau să o consideraţi ca o laudă însă, la terminarea mandatului, în anul 2000, oraşul avea apă potabilă toată ziua dar, trebuie să recunosc, nu de calitate potrivită. Un alt aspect important este alimentarea cu gaz. La acea vreme aveam doar staţia însă în perioada primului meu mandat am făcut cele două bucle asigurând alimentarea cu gaz în tot oraşul.

R.: A urmat o perioadă de 8 ani de pauză, după care aţi ales să candidaţi din nou, dar de această dată în culorile altei formaţiuni politice …
E.K.: Am revenit în politică în 2008. La alegerile respective am candidat din partea UDMR, cu susţinerea căreia am reuşit să câştig al doilea mandat de primar. A fost o perioadă cu multe realizări. Vreau să vă spun că în mandatul 2008-2012 am reuşit să câştig proiecte cu finanţare europeană în valoare totală de aproximativ 17 milioane de euro, iar o parte dintre investiţiile începute atunci, le finalizăm în mandatul actual.

R.: Dacă tot vorbim de proiecte, vă rog să enumeraţi câteva dintre investiţiile finalizate până în acest moment.
E.K.: Sunt multe dar încerc să le sistematizez. Spre exemplu, am reuşit reabilitarea Castelului Károlyi care devine încet, încet o adevărată atracţie turistică a judeţului Satu Mare. În acest sens vreau să vă spun că, deşi se mizează pe staţiunea de la Luna Şes, eu consider că în cel mult 2-3 ani, Castelul din Carei va reprezenta cea mai mare atracţie turistică a judeţului. Spre exemplu, anul trecut, am avut 50.000 de vizitatori. În câţiva ani numărul acestora va creşte la 100.000. E adevărat că, în Carei avem o problemă cu locurile de cazare dar şi acest aspect va fi rezolvat în curând. În altă ordine de idei, am asfaltat un număr de 32 de străzi şi am reabilitat şi extins Liceul Teoretic Carei, respectiv Şcoala Generală nr. 1.

R.: Care sunt proiectele aflate în derulare?
E.K.: Printre proiectele aflate în derulare aş aminti lucrările de renovare a centrului social, reabilitarea străzii 1 Decembrie, reabilitarea teatrului şi a Casei de Cultură, respectiv a străzilor Mihai Viteazul 1 şi Mihai Viteazul 2.

R.: Care sunt lucrările care constituie prioritate pentru actuala conducere a Primăriei Carei?
E.K.: Pentru ca oraşul nostru să fie total urbanizat mai trebuie să reasfaltăm 23 de străzi şi aici intră şi un tronson din traseul Oradea-Satu Mare şi minim 50.000 metri pătraţi de trotuare. Ar trebui să se termine master planul APASERV-ului prin care vor fi schimbate anumite conducte de apă şi unele canale menajere învechite. În ceea ce priveşte proiectele de viitor vreau să vă spun că, am fost de curând la o întâlnire cu conducerea ADR Cluj unde s-a discutat portofoliul de proiecte pe perioada financiară 2014-2020. Am constatat cu amărăciune că nu există depus pe nivel de agenţie, pe cele şase judeţe, niciun proiect major. Directorul Claudiu Coşier speră ca în scurt timp să fie înaintate cel puţin cinci proiecte majore. Careiul a depus un pachet de câteva proiecte în valoare totală de 45 milioamne euro. Începând din semestrul II al acestui an vom comanda studiile de fezabilitate pentru aceste proiecte deoarece se pare că principiul adoptat este: primul venit, primul servit.

R.: Ce proiecte cuprinde pachetul depus de dumneavoastră?
E.K.: În principiu este vorba despre proiecte de îmbunătăţire. Spre exemplu, vrem să schimbăm la toate instituţiile încălzirea cu gaz pe energie regenerabilă şi să efectuăm lucrări de izolaţie a clădirilor respective. De asemenea, am depus un proiect de incluziune socială pentru persoanele defavorizate care să cuprindă mai multe capitole şi anume: educaţie, locuinţe şi locuri de muncă. Valoarea proiectului este de aproximativ 9 milioane de euro. Un alt proiect se referă la asfaltarea străzilor de pământ în lungime de aproximativ 16 km. Apoi, reabilitarea grădiniţelor şi şcolilor din municipiu. Sunt proiecte extrem de importante pentru Carei.

R.: Dacă tot vorbim despre proiecte mă simt dator să vă întreb: Cum vedeţi dumneavoastră zona metropolitană, idee ce prinde tot mai mult contur?
E.K.: Este o idee foarte bună dar trebuie foarte bine gândită. Toţi cei care facem parte din zona metropolitană trebuie să elaborăm proiecte integrate care trebuie finalizate până la mijlocul anului viitor. În viziunea mea este nevoie de un serviciu de transport care să acopere întreaga zonă metropolitană. Celelalte sunt chestiuni economice cum ar fi: crearea de parcuri industriale, finanţarea învăţământului tehnic, a şcolilor profesionale în parteneriat cu firmele din judeţ. Ideea constituirii zonei metropolitane este una foarte bună deoarece ne permite să scriem proiecte comune cu şanse mari de realizare. Vreau să vă spun că în exerciţiul financiar european 2014-2020 sunt prevăzute sume considerabile pentru dezvoltarea zonelor metropolitane.

R.: Sunteţi la al treilea mandat de primar. Cum vedeţi viitorul dumneavoastră politic? Veţi candida pentru al patrulea mandat?
E.K.: E prematur să vorbim despre o nouă candidatură. Suntem doar în 2013 iar alegerile vor avea loc peste 3 ani. Tot ce pot să vă spun este că, decizia mea de a candida pentru un nou mandat de primar este condiţionată şi de gradul de finalizare a proiectelor în curs de derulare şi a celor ce urmează a fi implementate în viitorul apropiat. Sunt un om practic şi nu îmi place să lucrez cu jumătăţi de măsură. Vreau să termin ceea ce am început, să-mi duc proiectele până la sfârşit. Am ales să-mi pun eforturile în slujba comunităţii în care trăiesc şi nu doresc în niciun fel să-mi dezamăgesc concitadinii.

2 Comentarii la "De vorbă cu Eugen Kovacs, primarul municipiului Carei"

 1. careian   30 iunie 2013 at 5:36 pm

  cum se face ca experienta manageriala de care face caz nu a ajutat si in cazul celor 4 firme personale pe care le-a falimentat rand pe rand iar acum de 5 ani are poprire pe salar in contul datoriilor neplatite inca catre statul roman? sau experienta se refera doar la gestionarea banului public?
  cum se explica ca sectia de scaune condusa acum de cei doi copii lucreaza cu angajati la negru?
  de ce banii de asfaltare au fost virati pentru lucrarile de la castel a carui tencuiala exterioara cade la nici un an de la terminare?
  de la scolile cu directori maghiari se platesc cheltuielile la zi iar la cele cu directori romani se asteapta cu lunile,fapt ce se poate orican verifica?
  pentru neplata cheltuieliolor in anul trecut 3 scoli au fost decuplate de la alimentarea cu gaz trebuind apoi achitata o suma pt rebransare.
  cum se motiveaza publicarea de catre consilierul sau personal a cartii fals istoric Traseul Legendelor Satmarene si infiintarea unei gradinite reformate pentru care se gasesc fonduri locale iar pt reabilitarea celor romanesti nu?

  Răspunde
 2. Covăceala   19 mai 2014 at 4:16 am

  Eu unul l-aș vota doar pe Eugen Kovács Jenö fiindcă știe să facă extrem de sugestiv cu mâna stângă.

  Răspunde

Scrie un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.