Vitraliile de la Palatul Administrativ Satu Mare, premieră în România

vitralii1vitralii2vitralii3
Arhiereul vicar al Maramureşului şi Sătmarului, Iustin Sigheteanul a venit azi, 24 iunie la Satu Mare pentru a sfinţii vitraliile care îl înfăţişează pe Sfântui Ioan Botezătorul, protectorul judeţului Satu Mare, respectiv harta României şi cea a judeţului Satu Mare. Vitraliile pot fi admirate la etajul I al Palatului Administrativ pe geamul dintre Prefectură şi Consiliul Judeţean.
Dintre oficialităţi la eveniment au participat prefectul judeţului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, subprefectul Cristian Sasu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Adrian Ştef, vicepreşedintele aceleiaşi instituţii, Mircea Govor şi cei doi viceprimari ai municipiului Satu Mare, dr. Radu Roca şi Marcela Papici. La sfinţire a participat şi un sobor de preoţi, reprezentanţi ai diverselor culte religioase din judeţul nostru dar şi şefi de instituţii şi consilieri judeţeni.

În luarea de cuvânt Iustin Sigheteanul a subliniat importanţa acestui demers gândit de către conducerea CJ Satu Mare de a-şi alege ca protector unul dintre cele mai puternice voci ai creştinităţii, Sfântul Ioan Botezătorul. Potrivit înaltei feţe bisericeşti este de bun augur că s-a reluat o veche tradiţie părăsită încă din zorii regimului comunist şi anume, ca în instituţii să existe reprezentări ai sfinţilor ca semn de protecţie. „Reprezentarea printr-un vitraliu a unui sfânt într-o instituţie publică este o premieră în România. Vă felicit pentru această iniţiativă”, a declarat Iustin Sigheteanul.

„Este un moment deosebit de emoţionant. Eu, împreună cu prietenul şi colegul meu Mircea Govor, ne-am gândit de multe ori cum va fi acest moment. Însă totul a fost perfect. De azi încolo judeţul Satu Mare îl are ca protector pe Sfântul Ioan Botezătorul, unul dintre cei mai mari prooroci ai creştinităţii”, a subliniat Adrian Ştef.
După sfinţirea vitraliilor, la invitaţia Episcopului Romano-Catolic de Satu Mare, Eugen Schonberger, cei prezenţi au rostit „Tatăl nostru” în limbile română, germană şi maghiară cerând astfel protecţia sfântului.

5 Comentarii la "Vitraliile de la Palatul Administrativ Satu Mare, premieră în România"

 1. calin   25 iunie 2013 at 4:00 am

  mda… "nu venera chip cioplit" banuiesc ca acum chiar se ia ca atare.vitraliile nu sunt cioplit.MAH IN TARA ASTA CAND MAMA DREQ SE VA INTERZICE INDOCRINAREA ,ce apartine de comunism(romania e tara libera si democrata,si mereu se da docvada de asta,de aia rad si cei din Somalia de noi"

  Răspunde
 2. ALCIBIADE   25 iunie 2013 at 6:13 am

  cu protestantii si neoprotestantii ce faceti ?

  Răspunde
 3. ALCIBIADE   25 iunie 2013 at 6:39 am

  SFANTUL IOAN VA FI SI PROTECTORUL NOSTRU SAU NUMAI AL VOSTRU? SCATETI O HOTARARE DE CONSILIU SI LAMURITI LUCRURILE ,VREM SA STIM SI NOI CE ATRIBUTII ARE SI CE PUTEM SA-I CEREM

  Răspunde
 4. Erdei Dorel   25 iunie 2013 at 1:52 pm

  E benefica initiativa Preasfintitului iustin Sigheteanu, mai ales ca, e pentru prima data cand si fetele bisericesti dau atentie activitatii mirenilor, dovedind astfel o mai mare apropiere a bisericii de oameni, ecumenismul fiind evident prin participarea celorlalte culte, punand astfel in valoare Hotararea Guvernlui Romaniei din privind recunoasterea Statutului pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Române caconsfinteste " Pentru activitate meritorie îndelungată pe tărâm pastoral-misionar, administrativ-bisericesc, didacticeducativ si social-filantropic, la propunerea chiriarhilor, Patriarhul acordă distinctia „Crucea Patriarhală” pentru clerici si mireni, cu gramată. În acelasi scop, la nivelul eparhiilor, se pot institui, prin hotărâre a Permanentei Consiliului eparhial, distinctii arhiepiscopale si episcopale, după rangul eparhiei care le instituie, iar la mitropolii, distinctii mitropolitane."
  E cu adevarat un moment sfant!

  Răspunde
 5. ALCIBIADE   25 iunie 2013 at 5:35 pm

  ma bucur ca traiti momentul ,cred ca totusi santem un sta laic ,sau am fost ?

  Răspunde

Scrie un comentariu