Sătmărenii din Portugalia au sărbătorit de Sânziene „Ziua Universală a Iei”

satmareni-portugalia

foto Diogo Robalo

Popularizată pe reţelele de socializare – Ziua Universală a Iei – s-a bucurat şi în Portugalia de o largă participare a comunităţii româneşti din această ţară. Organizat în Oeiras, în apropiere de Lisabona, evenimentul a avut scopul de a face cunoscute portul şi obiceiurile populare româneşti, dar şi să apropie comunitatea românească de aici prin promovarea valorilor şi tradiţiilor comune. Grupul de sătmăreni care a participat la această sărbătoare, a fost reprezentat cu cinste de Maria Godzsa, cu un costum popular autentic din zona Oaşului (Batarci) şi Loredana Ieremia, organizatoare a unor momente artistice menite să reprezinte obiceiurile din judeţul nostru legate de Sânziene şi de Rusalii.

La sărbătoare au participat şi elevi ai „Şcolii româneşti de sâmbătă” de pe lângă Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române din Lisabona, reuniţi la acest eveniment de un cadru didactic de origine sătmăreană al acestei şcoli, educatoarea Maria Sopoian.

„Şcoala noastră reuneşte peste 60 de elevi de vârstă şcolară şi preşcolară. Pe lângă activitatea didactică în limba română specifică pentru grădiniţă şi clasele I-VIII, încercăm să participăm la cât mai multe evenimente de acest gen care să-i aducă pe copii în contact cu comunitatea românească, cu valorile şi tradiţiile noastre, astfel încât să le întărească mândria de sine şi identitatea naţională în societatea de aici. Mulţumim aşadar organizatorilor acestor evenimente care ne dau astfel posibilitatea să fim o mare familie în care să le oferim copiilor noştri, nu doar aripi, ci şi acele atât de necesare rădăcini”, a declarat educatoarea Maria Sopoian.

Printre invitaţi s-au numărat şi unele personalităţi marcante ale comunităţii româneşti din Portugalia, precum: directorul adjunct al Institutului Cultural Român, Gelu Savonea, Liviu Scripcaru, violonist al Orchestrei Metropolitane din Lisabona şi profesor universitar în Departamentul de Arte al Universităţii din Evora şi Gianina Scripcaru, cercetător la Şcoala Naţională de Sănătate Publică a Universităţii „Nova” din Lisabona.

„Încă un eveniment de calitate organizat de Cătălin Găinescu, preşedintele Asociaţiei emigranţilor români din Portugalia, Fronteira Encantada, şi la care am venit cu drag pentru că reuşeşte să conjuge aspecte atât de importante în viaţa noastră culturală şi spiritulă, cum sunt Sânzienele şi Rusaliile”, a declarat pentru Sătmăreanul, Gianina Scripcaru.
Invitat de onoare la eveniment, ambasadorul României la Lisabona, Vasile Popovici le-a mulţumit pentru prezenţă participanţilor şi le-a reamintit că în conformitate cu prevederile legii, pot să-şi exercite dreptul de vot la alegerile locale din Portugalia, aceasta fiind, susţine domnia sa „singura modalitate ca această comunitate să conteze la nivel local ca o comunitate adevărată”.

Copiilor care au participat la eveniment le-a fost prezentată şi cartea „Poveşti pentru copii isteţi” a scriitoarei sătmărence Karina Mureşanu Vlad, un volum de poezii despre viaţa la ţară şi despre natură care îşi propune să-i familiarizeze, într-un limbaj specific vârstei lor, cu concepte precum compasiunea şi toleranţa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.