Elevul care a descoperit tezaurul de la Ciumeşti este pasionat de istoria antică

Descoperire
Elevul care a descoperit obiectele din epoca bronzului de la Ciumeşti, Angyal Gellert este implicat într-un proiect arheologic ce se desfăşoară la nivelul localităţii sale natale. Elev în clasa a IX-a la Liceul Teoretic din Carei, profil biologie-chimie, Gellert are ca pasiune istoria, fiind interesat în special de istoria antică dar şi de perioada celor două războaie mondiale.

Tânărul arheolog ne-a povestit că în prezent, după cursuri, lucrează pe şantierul arheologic deschis în urmă cu aproximativ o săptămână la biserica reformată din Ciumeşti. „Fiind pasionat de istorie, m-a interesat să văd cum lucrează arheologii. În primele zile doar mergeam să privesc însă, după descoperirea acelor arme, unelte şi podoabe de bronz am fost chemat să-i ajut la săpături”.

În ceea ce priveşte viitorul Gellert spune că după absolvirea liceului vrea să urmeze Facultatea de Istorie. Revenind la descoperirea obiectelor din epoca bronzului, tânărul arheolog ne-a dezvăluit că după descoperirea acestora, împreună cu un prieten a început să caute pe Internet după fotografiile unor obiecte asemănătoare celor găsite. „La un moment dat am găsit fotografiile unor unelte aproape identice cu cele descoperite în grădină. Specialiştii spuneau că sunt de la sfârşitul mileniului II şi începutul primului mileniu î. Hr. Atunci i-am anunţat pe arheologii care lucrau la biserică, iar Muzeul Judeţean a trimis la faţa locului un specialist în epoca bronzului”, povesteşte Angyal Gellert.

Armele și podoabele descoperite la Ciumeşti aparțin unui tezaur îngropat, după toate indiciile ca ofrandă pentru zei, în perioada 1.200-1.000 î.Hr. Descoperirile de la Ciumești au o importanță deosebită deoarece obiectele de bronz scoase la lumina zilei pot fi puse în legătură cu o importantă așezare preistorică datând din aceeași perioadă, așezare în care a fost descoperit cel mai mare atelier metalurgic preistoric din România. Împreună cu alte artefacte ieșite la lumină pe parcursul deceniilor anterioare, noile piese descoperite vin să ateste existența unui important centru de putere preistorică în zona Ciumești-Sanislău.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.