Stafilococul auriu pare a fi cauza toxiinfecţiei masive de la Restaurantul „Romantic”

stafilococ
„În urma primelor analize microbiologice efectuate asupra probelor prelevate de la alimentele servite la banchetul clasei a VIII-a de la Şcoala Generală „Avram Iancu” din Satu Mare dar şi din analizele probelor biologice recoltate de la personalul Restaurantului Romantic, s-a ridicat suspiciunea unei contaminări cu Stafilococul auriu. Însă vorbim de rezultate preliminarii. Pentru a ştii cu certitudine originea epidemiologică a toxiinfecţiei trebuie să aşteptăm rezultatele finale pe care le vom avea cel târziu săptămâna viitoare marţi”. Declaraţia îi aparţine directorului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare, Dorina Dragoş Guran şi a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă organizate azi, 15 iunie, în sala mică de şedinţe a Palatului Administrativ.

La întâlnirea cu presa au participat prefectul judeţului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, Dorina Dragoş Guran, reprezentanta Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Satu Mare, inspectorul şef adjunct al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Satu Mare, Florentin Vlad, directorul executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), dr. Corneliu Ceică, respectiv directorul de cabinet al prefectului, Sorin Martin Vereş.

Potrivit celor declarate de Dorina Dragoş Guran, stafilococul a fost identificat atât în probele prelevate din câteva dintre alimentele servite la masă cât şi în secreţia nazală a unuia dintre ospătari dar şi în probele prelevate din vărsătura uneia dintre victime. Mai mult decât atât patru dintre persoanele care serveau masa la banchetul de joi seara au fost prezenţi (tot în calitate de ospătari) şi la botezul de vineri seara.

Medicii confirmă faptul că stafilococul auriu poate produce toxiinfecţie alimentară iar primele semne de boală apar la 2-3 ore după ingerarea alimentelor contaminate. Boala evoluează cu: greţuri, vărsături, dureri abdominale, febră şi diaree. Vindecarea se produce în 1-2 zile.

Având în vedere că s-a ridicat şi suspiciunea de falsificare a alimentelor, în acest caz a fost implicat şi IPJ. Potrivit celor declarate de Florentin Vlad, au fost întocmite dosare penale, primul joi seara iar al doilea vineri seara având ca obiect falsificarea de alimente. „Ce este de fapt falsificarea de alimente? Dacă s-au pus pe masă, cu bună ştiinţă, alimente expirate sau contaminate. Desigur, vinovat se face administratorul care, dacă se dovedeşte acest lucru riscă o pedeapsă cu închisoarea între 3 şi 10 ani. Însă pentru a avea dovezi în acest sens trebuie să aşteptăm rezultatele finale ale analizelor medicale. În momentul de faţă se fac cercetări. În lumina datelor pe care le deţinem în acest moment ceea ce s-a întâmplat la acel restaurant nu poate fi încadrat la capitolul infracţiune ci trebuie tratat ca şi contravenţie”.

Prefectul Eugeniu Avram s-a arătat indignat faţă de faptul că administratorul restaurantului a încălcat dispoziţiile luate de către instituţiile abilitate după cazul de joi seara. „Poate dacă sigilam joi seara, vineri nu se mai repeta cazul. Însă în cursul zilei de azi s-a dispus sigilarea spaţiilor de servire şi de depozitare a alimentelor din cadrul unităţii”.

Pentru a preîntâmpina astfel de situaţii Eugeniu Avram a dispus verificări la toate unităţile de alimentaţie publică din judeţ. „Împreună cu instituţiile abilitate vom efectua verificări inopinate chiar şi noaptea la unităţile de administraţie publică. Nu mai vreau ca astfel de situaţii să se repete în judeţul Satu Mare”, a declarat Avram.

5 Comentarii la "Stafilococul auriu pare a fi cauza toxiinfecţiei masive de la Restaurantul „Romantic”"

 1. IULIA76   15 iunie 2013 at 3:40 pm

  DACA MIA NU MAI ESTE ASOCIAT LA RESPECTIVUL RESTAURANT SE VAD REZULTATELE!

  Răspunde
 2. Selena   15 iunie 2013 at 6:08 pm

  Intr-adevar se vede ca Mia nu mai este asociat si a ramas "Madame ICA cea desteapta" care se pricepe de minune la marsavii si inselatorii si care in loc sa faca analize angajatilor isi baga banii la pusculita. Gusti s-a lasat pacalit de respectiva madame si acum trage el ponoasele si ea va iesi basma curata…Pacat…ea ar trebui sa isi recunoasca vina si sa plateasca.

  Răspunde
  • maia   17 iunie 2013 at 10:15 pm

   Ai dreptate draga mea MADAME si a umplut pusculita si l -a parcat peGUSTICA SEFUCU la usa penalului sa vedem daca intra sau nu .Cu un sot dr veterinar la DSV SATU MARE probele prelevate au iesit beton oare la DSP nu are aceleasi pile ca acolo nu au iesit chiar asa .DE VINA ESTE OARE STIMABILA DOAMNA MIA sau chiar este pe bune .

   Răspunde
 3. Bud   17 iunie 2013 at 3:01 pm

  Da, se vad rezultatele ca tot orasul stie ca Mia l-a barfit pe Gusti cum putea mai bine, de nu stiai cum sa scapi de ea, ca iti repeta mereu aceeasi poveste. De cand a plecat ea si meniurile au fost mai bune. Nu stiu de ce nu sunt verificati furnizorii de alimente pt. a vedea cauza intamplarii.

  Răspunde
 4. PIROSKO   17 iunie 2013 at 10:21 pm

  Pe timpul lui MIA nu s-a reusit performanta de a ajunge vedeta tv ROMANTICULdesi totul a fost la superlativ .Ceea ce nu a reusit MIA in 7 ANI a reusit MADAME ICUTA intr un timp record de nici un an de zile si fara taxe de publicitate

  Răspunde

Scrie un comentariu