Băsescu declanșează procedura pentru un nou referendum

basescu

Președintele României Traian Băsescu a susținut astăzi, 11 iunie, începând cu ora 19:00, o conferință de presă a cărei principal scop a fost anunțarea faptului că a început procedurile pentru declanșarea unui referendum referitor la parlamentul unicameral și la numărul maxim de 300 de parlamentari.

„În noiembrie 2009 am declanșat un referendum cu două întrebări, Parlamentul unicameral și un Parlament cu maxim 300 de parlamentari. Ambele întrebări au primit un răspuns pozitiv, în cadrul unui referendum valid, la care au participat peste 41% din electori. În aceste condiții, am inițiat procesul de revizuire a Constituției și în 2010 am transmis proiectul de revizuire, care punea în aplicare rezultatul referendumului, considerat obligatoiu, în baza art. 2 din Constituție.

Din păcate, acum circa o lună, fără a fi luat în discuție, plenul Parlamentului a respins propunerea de revizuire. Mai mult, s-a trecut la elaborarea unei noi Constituții în care nu se ține cont de rezultatul referendumului din 2009. Cred că această atitudine a Parlamentului, a majorității USL nu este compatibilă cu statul de drept și creează un precedent extrem de periculos. În care se refuză punerea în aplicare a voinței exprimare de popor. Din punctul meu de vedere, această atitudine a majorității USL nu are nimic comun cu democrația și nici cu respectarea voinței poporului.

Mie îmi este foarte greu să spun „asta a fost, nu am ce să fac, la revedere popor român”. Misiunea mea este să apăr interesele românilor. De aceea, în această după-amiază am declanșat procedura unui nou referendum. Sigur, procedura este abia la început. Revizuirea Constituției nu s-a încheiat și încă mai există timp pentru reparații. Există posibilitatea ca însăși CCR să respingă o lege care nu ține cont de referendum dar eu am declanșat procedura și voi emite decretul în funcție de ceea ce se întâmplă la CCR. Voi emite decretul în așa fel încât să dau posibilitatea românilor să se pronunțe din nou dacă doresc un Parlament unicameral, cu maxim 300 de parlamentari.” a declarat președintele statului.

Un Comentariu la "Băsescu declanșează procedura pentru un nou referendum"

  1. Camelian Propinatiu   12 iunie 2013 at 12:05 pm

    Din cauza gravitatiei ei inumane, Casa Poporului nu poate genera decât legi strâmbe. In plus, Regimul Basescu-Boc a aparut si s-a pulverizat prin migratia alesilor dintr-o tabara in alta, rasturnând obscen vointa electoratului. Poanta populista cu 300 locuri si o singura camera face economii doar la grupurile de presiune, nu real la contribuabil, pentru ca le reduce serios spaga in sofisticatele ei forme. Cum nu avem infrastructura intelectuala si nu putem forma in RO oameni politici calificati, ne cam trebuie, dimpotriva, un Parlament Tricameral, pentru ca legile sa fie cât de cât gândite, de trei ori, de politicieni patrioti, in general culti. Luminarea Poporului cu pivotul ei Marea Recuperare presupune atunci, constitutional, a adauga la Camera Deputatilor si Senat o a treia camera, Camera Expertilor, aleasa pe principii neocorporatiste sau pe recomandari din partea mediului academic, civic, cultural si religios.

    Răspunde

Scrie un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.