Spectacol de ventrilocie, duminică, pe scena din Piaţa 25 Octombrie

Fara-limite
Sătmărenii sunt aşteptaţi duminică, 2 iunie, de la ora 18.00, în Piaţa 25 Octombrie, pentru a viziona spectacolul de ventrilocie realizat de Crina Zvobodă. De la aceeaşi oră, Casa de Cultură a Sindicatelor, va găzdui spectacolul „Linişte! Sărut. Acţiune” susţinut de Teatrul „Odeon” din Bucureşti. Piesa este o adaptare de Peter Kerek după filmul „Living in Oblivion” de Tom Dicillo. Intrarea este liberă.
Aţi fost vreodată pe un platou de filmare? Dacă aveţi această curiozitate, Teatrul „Odeon” vă dezvăluie culisele turnării unui film de dragoste în savuroasa comedie „Linişte! Sărut. Acţiune”. În rolul regizorului căruia îi scapă totul de sub control în veţi putea urmări pe Pavel Bartoş.
„Pentru acest spectacol de teatru m-am inspirat din filmul „Living in Oblivion”. Filmul spune povestea unei echipe de filmare, care încearcă să facă un film de succes cu minimum de resurse. Atât din lipsa banilor, cât şi din cauza echipei, nu tocmai profesioniste, filmarea devine foarte repede un dezastru mai mult comic decât tragic” (Peter Kerek).
Peter Kerek este regizor de teatru şi film, respectiv scenarist. S-a născut în 1975 la Timişoara. A absolvit Facultatea de filozofie şi Academia de Teatru „Otto-Falckenberg” din München şi U.N.A.T.C. „I. L. Caragiale” din Bucureşti.
A făcut asistenţă de regie la spectacole semnate de Liviu Ciulei, Andrei Şerban, Peter Zadek şi Silviu Purcărete. A regizat spectacolele de teatru: „Don Juan vine de la război” de Ödön von Horváth (Studioul „Casandra”, 2006), „La ţară” de Martin Crimp (Teatrul act, 2007), „Disco Pigs” de Enda Walsh (Teatrul LUNI de la Green Hours, 2008), „Atentate la viaţa ei” (Teatrul „Ioan Slavici” din Arad, 2008), „Cuţite în găini” (Teatrul „Maria Filotti”, Brăila, 2009), „9 grade la Paris” (Teatrul ACT, 2011). A regizat de asemenea mai multe seriale pentru televiziune: „Om bogat om sărac” (Media Pro Pictures, 2008), „Războiul sexelor” (Media Pro Pictures, 2009), „Doctori de mame” (Media Pro Pictures, 2010), filmul TV „Decizii” (Media Pro Pictures, 2008) şi filmele de scurt metraj „Adulter” (2011) şi „Wonderland” (2012). A scris scenariile filmelor: „Adulter“, „4 lovituri“, „Wonderland“ şi „Primul milion“.
Pe scena sălii mari a Teatrului de Nord, de la ora 20.00, sătmărenii vor putea urmării spectacolul „Scapin vicleanul” de Moliere. Preţul unui bilet de intrare este de 25 lei.
În viziunea lui Silviu Purcărete acţiunea piesei „Scapin vicleanul” se petrece în zilele noastre într-un restaurant italienesc. Personajul principal, boemul artist Scapin, trăieşte dirijarea evenimentelor ca fiind ultimele aprinderi ale creativităţii sale. Putem spune că această comedie de factură clasică, privită din perspectivă contemporană se transformă sub bagheta magică a regizorului într-un nemaipomenit eseu despre puterea artei. Scapin este Molière însuşi. Este artistul cu toate frustrările, vanităţile, iluziile şi eşecurile sale. Toate acestea presărate cu o mare doză de autoironie. Avem de-a face, înainte de toate, cu o comedie a cărei menire este să amuze spectatorul, dar, căreia, fireşte, nu îi poate lipsi învăţătura morală finală. Este o comedie construită pe o tematică strictă, elaborată cu rigurozitatea principiilor matematice care nu îngăduie nicio abatere în procesul montării. Limbajul, situaţiile şi caracterele aparţin atemporalităţii. Personajele conturate sunt înzestrate cu un caracter dublu, ele reprezintă atât măşti ale comediei dell’arte, cât şi autentice fiinţe umane înzestrate cu sensibilitate spirituală, dând astfel întregii piese adânci sensuri psihologice. Măreţia acestui spectacol constă tocmai în faptul că ea se derulează după principii pur psihologice, dar în ritmul unei comedii-burleşti. Ca de obicei, şi de data aceasta Purcărete a lucrat cu obişnuita sa echipă creatoare: Helmut Stürmer, scenograf şi Vasile Şirli, compozitorul român stabilit la Paris.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.