Trei spectacole în programul de joi a Festivalului „Fără Bariere” Satu Mare

Dragonul-de-aur
Festivalul Internaţional Multicultural „Fără Bariere” Satu Mare continuă joi, 30 mai, cu trei spectacole, două piese de teatru şi proiecţia unui film. Primul spectacol va avea loc de la ora 17.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

„Două piese poloneze”, o adaptare după „Groapa cu nisip” de Michał Walczak şi „Încoronare” de Marek Modzelewski, va fi jucată de studeţii secţiei maghiare de la Universitatea de Arte din Târgu Mureş. Spectacolul este interzis persoanelor sub 16 ani, iar preţul unui bilet de intrare este de 15 lei.

Tinerii autori a celor două piese sunt figuri definitorii ale dramaturgiei contemporane poloneze. Generaţia lor, nevoită să practice dramaturgia ca ocupaţie secundară, zugrăveşte imaginea lumii contemporane stăpânită de violenţă, nihilism şi deznădejde, dorind, cu o uluitoare fermitate, să atingă sferele maturităţii prin neîncetate tentative de revoltă. Spargerea strâmtelor bariere ce îngrădesc lumea, groapa de nisip, sau chiar a lumii ridicate de noi în jurul propriului sine, stabilirea şi întreţinerea relaţiilor interumane, confruntarea ireală cu soarta constituie părţi integrante ale vieţii de zi cu zi a omului modern, contemporan. Ele provoacă totodată întâlniri, amărăciune, iresponsabilitate necugetată şi mânie inertă, despărţire, speranţă, deznădejde, fericire, schimbări sociale, dar şi transformări ale propriilor noastre fiinţe. În asemenea condiţii, părăsind pentru o secundă fluxul vieţii, ne putem oare identifica cu această lume construită din cioburile existenţei? Sau ne-am trezi în pielea unui străin total detaşat?

În seara aceleiaşi zile, cu începere de la ora 19.30, pe scena Teatrului de Nord spectatorii vor putea urmării „Dragonul de aur” de Roland Schimmelpfennig, piesă jucată de actorii „Teatrului Tineretului” din Piatra Neamţ. Preţul unui bilet este de 20 lei. Spectacolul este interzis persoanelor sub 16 ani.

Vă mai amintiţi fabula greierele şi furnica? În piesa lui Roland Schimmelpfennig duiosul mesaj moralizator al fabulei este pulverizat pentru că durerea şi umilinţa nu pot fi judecate. Ceea ce rămâne este oroarea frecvenţei cu care în societatea noastră evoluată compasiunea este înlocuită cu plăcerea abuzului.

În cultura asiatică dragonul simbolizează ritmurile vieţii. În sufocanta bucătărie a restaurantului „Dragonul de aur” ordinea frumoasă a lumii e stricată de disperare şi violenţă. Ce legătură există între imigranţii ilegali, privaţi de orice drept, inclusiv cel la viaţă, cuplul scindat de trădare, sexualitatea brută mascată în iubire? Caruselul multiplelor planuri de joc implică treceri dincolo de limitele sexelor, vârstelor, speciilor, treceri pe care tânărul regizor Cristian Ban le-a orchestrat într-un tempo extrem de alert.

În Sala mare a Teatrului de Nord, de la ora 21.00, va avea loc proiecţia filmului „ROCKER” (2012), în regia lui Marian Crişan. Preţul unui bilet este de 7 lei. Distribuit de „Transilvania Film”, „ROCKER” e o nouă producţie „Mandragora” şi este cel de-al doilea lung metraj al regizorului Marian Crişan. Pelicula spune povestea lui Victor, un rocker la 45 de ani, a cărui dragoste pentru fiul său Florin depăşeşte limitele a ceea ce e social şi moral acceptat.

Viaţa de zi cu zi a tatălui orbitează în jurul fiului său, dependent de droguri. Disperat şi gata de a depăşi orice obstacol pentru a-i asigura fericirea, Victor ajunge să fure şi să se umilească. Pe lângă legătura de sânge, ceea ce îi uneşte şi mai mult pe cei doi e muzica. Muzica rock. Din distribuţie fac parte actorii: Dan Chiorean de la Teatrul Naţional din Cluj, Alin State, Ionuţ Nicolae, Ofelia Popii şi Crina Semciuc.

Filmul a avut premiera mondială în cadrul „Festivalului Internaţional de Film” de la San Sebastian. „ROCKER” a fost proiectat până în prezent în cadrul festivalurilor de film de la: Trieste, Göteborg, Lisabona, Vilnius, Wiesbaden şi Praga. Actorul Dan Chiorean, în rolul principal din film a fost recompensat cu premiul „Cel Mai Bun Actor” la „Festivalul Internaţional de Film” de la Vilnius şi „Menţiunea Special a Juriului” la „Festivalul de Film de la Wiesbaden”. „ROCKER” urmează să fie proiectat în vara lui 2013 la Bruxelles, Curitiba şi Londra.

Din filmografia regizorului Marian Crişan amintim filmul „Morgen” (2010), premiat în importante festivaluri de film precum: „Locarno IFF”, „Tessaloniki IFF”, „Reykjavik IFF” şi scurt-metrajul „Megatron” distins cu „Palm d’Or” la „Festivalul Internaţional de Film” de la Cannes 2008.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.