Angajări fictive, diminuări de TVA şi facturi false la o societate din Stâna

lei

Cu ocazia audienţelor, prefectul Eugeniu Avram a fost sesizat de un grup de cetăţeni din satul Stâna, comuna Socond, despre faptul că li s-a sistat plata ajutoarelor sociale întrucât figurau ca şi angajaţi la o societate comercială cu sediul în Stâna.

În vederea clarificării situaţiei cetăţenilor din Stâna şi verificării aspectelor privind legalitatea funcţionării societăţii comerciale la care figurau angajaţii beneficiarii ajutoarelor sociale, prefectul judeţului a dispus, prin ordinul nr. 74/2013, constituirea unei comisii mixte de control formată din personal de specialitate din cadrul Instituţiei Prefectului, Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP)– Activitatea de Inspecţie Fiscală, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Garda Financiară şi Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Satu Mare.

Potrivit raportului înaintat prefectului, în urma verificărilor efectuate de comisia mixtă de control s-a stabilit că persoanele din Stâna au fost înregistrate ca şi angajate la SC REGINA DRUMURILOR SRL, cu sediul in localitatea Stâna, comuna Socond, nr. 225, societatea având ca şi obiect de activitate „baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”.

Conform raportărilor depuse la ITM, societatea REGINA DRUMURILOR a avut, în perioada februarie– mai 2012, un angajat, în luna iunie 2012 – 41 angajaţi, în luna iulie 2012 – 69 angajaţi, în luna august 2012 – 81 angajaţi, în perioada septembrie 2012 – octombrie 2012 – 98 angajaţi, în perioada noiembrie– decembrie 2012 – 41 angajaţi, iar din decembrie 2012 societatea mai are doar cinci angajaţi, printre care administratorul societăţii, contabila şi trei persoane care lucrează intr-o unitate de alimentaţie publică. În urma unui control efectuat de inspectorii ITM cu privire la persoanele angajate la societatea REGINA DRUMURILOR SRL s-a constatat că angajatorul nu a putut prezenta dovada achitării drepturilor salariale pentru unii salariaţi. Din verificarea documentelor a rezultat că în contabilitatea societăţii au fost înregistrate ordine de deplasare in valoare de 317.475 lei, pentru persoanele ce figurau ca angajate, fără să se poată justifica acordarea sumelor trecute in ordinele de deplasare către persoanele care erau trecute în acte.

Verificările întreprinse de organele abilitate a evidenţiat faptul că în contabilitatea SC REGINA DRUMURILOR SRL au fost înregistrate achiziţii de prestări servicii in valoare de 290.394 lei, fiind diminuat TVA-ul de plată cu suma de 56.204 lei, de la o societate comerciala care nu poate justifica realizarea lucrărilor.

Administratorul societăţii, Şerban Cornel Bobi, nu avea cunoştinţă despre înregistrarea în contabilitate a acestor achiziţii, nefiind întocmit nici un contract in acest sens. Prin extinderea verificărilor au fost identificate două societăţi comerciale înmatriculate in judeţul Satu Mare, constituite în numele unor persoane care nu au desfăşurat activităţi comerciale, în numele acestor societăţi fiind emise facturi fiscale care au fost folosite pentru deducerea de TVA de către societăţile beneficiare. Valoarea facturilor emise de cele două societăţi este de 6.843.216 lei, din care 1.324.493 lei TVA.

Pentru diminuarea TVA de plată la cele două societăţi au fost înregistrate in contabilitate facturi emise in numele unei societăţi comerciale cu sediul in Oradea, ce are ca asociaţi şi administratori două persoane cu domiciliul in Satu Mare. Pornind de la datele obţinute în urma verificărilor au fost propuse pentru inspecţie fiscală toate societăţile care şi-au diminuat TVA de plata prin înregistrarea de facturi emise in numele societăţilor comerciale depistate cu ocazia controalelor efectuate de comisia constituită prin ordinul prefectului 74/2013, în vederea stabilirii măsurilor legale şi recuperarea prejudiciului, estimat în valoare de 1.461.224 lei.

Potrivit datelor cuprinse în nota de constatare înaintată prefectului, până la această dată a fost finalizată o acţiune de inspecţie fiscala la o societate care a înregistrat facturi in valoare de 706.444 lei, fiind stabilită suplimentar suma de 136.731 lei. Inspectorii de la Activitatea de Inspecţie Fiscală din cadrul DGPF continuă verificările privind realitatea unor operaţiuni comerciale înregistrate în contabilitatea societăţilor comerciale care au avut relaţii cu societăţile ce au emis facturi fictive.

Inspectorii ITM continuă verificarea realităţii documentelor de angajare şi plata personalului pentru care s-au întocmit contracte de muncă de către societatea REGINA DRUMURILOR SRL. Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare continuă verificarea aspectelor privind circulaţia produselor lemnoase pentru care au fost emise facturi. Având în vedere aspectele evidenţiate în urma verificărilor de către comisia mixtă de control, DGPF Satu Mare a întocmit sesizare penală către Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare, în vederea stabilirii persoanelor răspunzătoare şi recuperarea întregului prejudiciul produs bugetului de stat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.