Contre între Gabor Kereskenyi și Marcela Papici pe tema finanțării școlilor

Kereskenyi

Deputatul UDMR Kereskenyi Gabor aduce critici la adresa viceprimarului municipiului Satu Mare, Marcela Papici pentru iniţiativele aduse de către aceasta în domeniul învăţământului. Potrivit parlamentarului sătmărean, la iniţiativa fostului viceprimar Viorel Solschi, cu începere din anul 2004 municipiul Satu Mare a făcut parte din programul pilot pentru introducerea sistemului de finanţare a instituţiilor de învăţământ cu sume aferente numărului de elevi înscrişi în fiecare şcoală, însă în opinia acestuia, în acest an (2013) regulile s-au schimbat. Kereskenyi spune că din bugetul municipiului se aprobă plata doar pentru utilităţi iar pentru achitarea altor cheltuieli directorii de şcoli sunt nevoiţi să depună cereri separate la Primărie care vor fi avizate sau nu de viceprimarul Marcela Papici.

„După cum m-au informat mai mulţi directori de şcoli, începând din acest an doamna viceprimar Papici nu mai plăteşte decât facturile de utilităţi, pentru plata restului de consumabile cum ar fi hârtia igienică, hârtia pentru xerox, capsatoare, etc., directorii de şcoli trebuie să depună cereri separate. Consider că managementul unităţilor trebuie să aibă rolul lor de decizie, de administrare. Fac apel să se termine cu bătaia de joc la adresa directorilor de instituţii de învăţământ şi să se revină la sistemul transparent de împărţire a banilor pentru funcţionarea şcolilor. Nu este normal ca un director de şcoală să nu poată cumpăra, spre exemplu, hârtie igienică, cretă, hârtie pentru xerox sau capse pentru capsatoare fără aprobarea viceprimăriţei. E bătaie de joc la adresa conducerii şcolilor. În acest caz nu mai putem vorbi de transparenţă”, a declarat Kereskenyi.

Viceprimarul Marcela Papici ne-a declarat că „înainte de a face declaraţii, domnul deputat Kereskenyi ar fi trebuit să treacă pe la Primărie şi să ceară lămuriri. În primul rând vreau să vă spun că, în acest an bugetul învăţământului este acelaşi ca şi anul trecut. Ne-am zbătut să rămână la acelaşi nivel. Domnul Kereskenyi vorbeşte despre finanţarea „per capita” care într-adevăr este un lucru lăudabil însă acea sumă nu s-a modificat din 2004 încoace. Din acele sume au fost plătite utilităţile dar şi cheltuielile materiale cum ar fi tonerul, cartuşele, camerele video, etc. Pe lângă aceasta se aloca şi o sumă de bani în rezervă care se folosea pentru achitarea lucrărilor de reparaţii efectuate pe perioada verii. Ce am făcut eu? M-am întâlnit cu directorii de şcoli şi le-am spus următorul lucru: multe unităţi de învăţământ au fost reabilitate şi în consecinţă nu mai necesită atât de mulţi bani pentru întreţinere. Consider că, dacă sunt manageri de şcoli înseamnă că sunt capabili să întocmească un referat de necesităţi în care să treacă toate cheltuielile necesare. Ce să vă zic? Am găsit multe cheltuieli care nu se explicau. Spre exemplu, pentru anumite cheltuieli era nevoie să aprob 2.000 de lei în condiţiile în care lucrarea nu costa mai mult de 1.000 de lei. Este vorba despre o lucrare la reţeaua de apă. Eu i-am dat fiecărei şcoli exact atât cât e nevoie şi nici cu un cent mai mult. Nu am renunţat la plata „per capita” dar nu am dat voie să se facă o anumită plată decât atunci dacă eu aprob acel referat de necesităţi. În prezent fiecare instituţie de învăţământ din Satu Mare are în Primărie un dosar al ei, adică un document ce reprezintă referatul de necesităţi. Dacă astăzi vreo şcoală nu are bani, înseamnă că nu mi-a cerut. Ceea ce spun pot să şi vă documentez la orice oră. Nu putem cheltui banii pe facturi supraevaluate”.

În altă ordine de idei, Kereskenyi a declarat că, în calitate de membru al Comisiei de Învăţământ din cadrul Camerei Deputaţilor a depus o interpelare la adresa ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, prin care îi cere acestuia lămuriri cu privire la restanţele de 7-8 luni în ceea ce priveşte decontarea cheltuielilor de transport pentru elevii din mediul rural care îşi fac studiile la oraş. Parlamentarul sătmărean a subliniat faptul că s-a hotărât să facă această interpelare după ce a primit mai multe reclamaţii din partea famiilor sărace care nu mai pot să plătească abonamentele copiilor. „Gândiţi-vă la o familie ce are doi sau trei copii care învaţă în liceele din oraş. Dacă statul nu-i ajută, în cele din urmă acei copii vor renunţa la şcoală”, a declarat Kereskenyi.

16 Comentarii la "Contre între Gabor Kereskenyi și Marcela Papici pe tema finanțării școlilor"

 1. Careiu   10 mai 2013 at 10:23 pm

  Sa vina la CAREI si sa vada cum primarul Kovacs si cu Varna Levente isi bat joc de scolile romanesti si deconteaza cheltuielile pe loc la cele maghiare!!!!
  Sa vina si sa vada cum forteaza primaru formarea de grupee maghiare de gradinite ca altfel nu semneaza planul de scolarizare la directoare!!!
  Sovinii de la primaria UDMR de CAREI intrec orice inchipuire si se gaseste michiduta asta sa dea lectii romanilor???
  Astia nu sunt capabili nici sa vorbeasca romaneste nu sa mai si judece corect asa ca pofa be! acolisttulipan!

  Răspunde
 2. Beizadea   10 mai 2013 at 10:40 pm

  Pentru mine Gabor nu prea prezinta credibilitate, cred ca isi face doar o propaganda ieftina pe spatele unor functionari din Primaria Satu Mare. Ma intreb de unde a preluat modelul si maniera de autopropaganda???

  Răspunde
 3. valahu   11 mai 2013 at 8:30 am

  Acest OLIGOFREN udemerist este un handicapat sa nu dea lectii la nimeni in Romania .Nui-ti este rusine JAVRA migratoare mars inapoi in Asia.

  Răspunde
 4. zsolti   11 mai 2013 at 10:00 am

  esti tare nervos asta tot o slabiciune de inferior chiar fara cei 7 ani de acasa crescut in codru cu apucaturi animalice necontrolate fiinta la care ii sta bine in lesa material didactic de cine sa ne rusinam eventual din mila noastra sa l ajutam sa scape de boala inmagazinata de mamaliga si de umblatu in opinci prins in patine

  Răspunde
  • andreea   11 mai 2013 at 4:22 pm

   pofa be!

   Răspunde
 5. ALCIBIADE   11 mai 2013 at 10:38 am

  A DISPARUT UN ZIAR DE PE PIATA ,PREA MULTA LINISTE , DE CE ?

  Răspunde
 6. ALCIBIADE   11 mai 2013 at 10:45 am

  AUD CA ACEST BRAND AR APARTINE UNUI DOMN TIMIS ,EU STIAM CA AR APARTINE REGRETATUTULUI ION BLEDEA ,CARE A RASPANDIT FLUTURASI CU GAZETA DE NORD VEST INAINTE DE 1989 , ,MOTIV PENTRU CARE AU FOST ANCHETATI TOTI FOSTI REDCTORI DE LA FOSTA CRONICA SATMAREANA ,NU STIU UNDE ERA ATUNCI DOMNUL TIMIS

  Răspunde
 7. andreea   11 mai 2013 at 4:21 pm

  Pentru zsolti si pentru gabor k.

  Sunteti prea mici si neimportanti,ca sa fiti luati in seama!Oameni ca voi ar trebui striviti ca si paduchii!Mai ales ca nici nu stiti sa vb. si sa scrieti romaneste corect !Cine va credeti zdrentelor?

  Răspunde
  • zsolti   12 mai 2013 at 1:38 pm

   poate nu scriem corect dar important este ca suntem intelesi si panicam mintile bolnave de ura

   Răspunde
 8. Mihai   11 mai 2013 at 5:51 pm

  Sunteti niste sovini cei de la satmareanul.net. Nu de mult am spus de DL Coica ca este un mascarici, mi-ati sers comentariul, iar acum citesc alte comentarii de loc magulitoare pentru redactia acestui satmareanul.net. :))) Parerea mea de roman? Va dispretuiesc pagina !

  Răspunde
 9. Crisan   11 mai 2013 at 6:37 pm

  draghe mihai,pentru cineva care dispretuieste acest ziar nu crezi ca citesti cam mult din el?
  sau esti sadomasochist?
  atunci e ok!
  dupa NIMIKUL lasat de ileys dupa 8 ani nu crezi ca ar trebui sa te ascunzi de rusine ca l-ai votat?
  si nu cumva pe lei ai cumparat calculatorul si painea cea de toate zilele pe care o mananci?

  Răspunde
 10. boO   13 mai 2013 at 8:46 am

  Normal ca asemena dispute trezesc xenofobul din noi. Ca Marcela Papici ( o muta si o bagatoare in seama a carei fata cere pumni) are scandal cu Gbor (nu stiu cum naiba a ajuns asta departe avand in vedere ca nici limba romana nu o stie vorbi) este ca si cum s-ar certa o gaina cu un gugustiuc. Is amandoi deja prea mici sa fioe bagati in seama. Muta de Marcela a pus mana pe tot ceea ce inseamna buget, astfel incat pentru fiecare banut care iese din primarie ea trebuie sa semneze. Un cacat, daca imi permiteti, pentru ca unii oameni stai la cheremul ei, daca are chef de semnat ok, daca nu, nu.

  Concluzie: BLEAH!

  Răspunde
 11. valahu   13 mai 2013 at 5:39 pm

  Nare cum sa stie limba romana pai la scolile lor (din Romania)s-e invata limba romana in ungureste ca asa este democratic,numai statul roman are asa de multi bani incat pote plati dascali de la nivel prima la nivel academic pentru aceasta hoarda migratoare,m-ai vedeti undeva in vreo tara asemenea anomalii?

  Răspunde
  • samanta de vorba   13 mai 2013 at 6:28 pm

   Nare= n-are , nu are (cuvantul nare nu exista in limba romana)
   s-e invata: se invata
   pote: poate
   nivel prima: nivel primar
   m-ai vedeti: mai vedeti

   Dupa semnele de punctuatie, din cate stiu, este obligatorie lasarea unui spatiu.

   Răspunde
  • zsolti   14 mai 2013 at 11:07 am

   Mi se pare straniu că sunt mai degrabă amuzat de formularea puerilă decât deranjat de greșeala gramaticală. Poate că am văzut-o de atâtea ori încât începe să mi se contureze o imunitate.

   În orice caz, rămâne valabilă ideea: nu faceți caca pe limba română! care va dati mari valahi

   Răspunde
 12. eminescu   14 mai 2013 at 11:09 am

  este o rusine pentru limba romana potarile lui valahu

  Răspunde

Scrie un comentariu