17 trucuri motivationale pentru clipele când totul pare să se dărâme

Motivation

O problemă despre care am dat în sute de mesaje primite de la cititori sau pe chestionarul de pe blog este despre cum să-și păstreze motivația. Cum să se țină de ceva odată ce a început:

  • Începe să alerge, mai ales că s-a făcut cald. Se ține de 3 ori, apoi renunță.
  • Începe să mănânce sănătos. Sau un pic mai sănătos. După 2 zile revine la vechile alimente.
  • Începe să citească. Apropo, felicitări pentru idee. Însă după 3 zile, în care a citit 30 de minute zilnic, abandonează cartea.

Nu mă refer neapărat la faptul că nu mai face acele lucruri. I s-a făcut poftă de o șaorma și decide că azi lasă salata la o parte și se împrienește cu șaorma, urmând ca seara să mănânce iar sănătos. A făcut o alegere conștientă. Problema este când renunță la un obicei nou, fără a fi alegerea sa. Nici măcar nu realizează că a renunțat.

Mai jos am pus cap la cap câteva idei despre cum să te motivezi când vrei să mergi mai departe, dar nu găsești acel impuls de care ai nevoie.

Încearcă-le pe rând și vezi care ți se potrivește ție cel mai bine:

  1. Începe cu obiective simple, relativ ușor de îndeplinit. Vorbeam săptămâna trecută despre cum să ne antrenăm și păstrăm concentrarea. La fel ca și capacitatea de a rămâne concentrați, automotivarea poate fi antrenată, poate fi întărită. Începe cu realizări mici care să-ți dea încredere în forțele tale.
  2. Ridică-te pășind pe succesele pe care le ai deja. Folosește aceste mici succese pe care le ai ca să realizezi altele mai mari. Rupe un obiectiv mare în altele mai mici, care fiecare se va constitui în tot atâtea succese pe care le vei atinge. Construiește-ți un drum spre obiectivul mare, trecând prin multe alte succese minuscule.
  3. Adoptă o atitudine de așteptare a problemelor. Altfel spus, e normal să apară probleme, până la urmă nu suntem perfect pregătiți pentru orice. Doar că în clipa în care apar probleme, avem tendința de a reacționa ca și cum ceva nu este în regulă. Iar de aici apare stresul și reacții exagerate. E normal ca lucrurile să nu meargă perfect din prima, li se întâmplă tuturor. Pur și simplu vezi ce nu merge bine, rezolvă-l și mergi mai departe. Problema este în regulă să apară.. Eh, atitudinea ta față de probleme, asta e ceea ce te demotivează. Sau cum spunea cândva Theodore Rubin “Problema nu este că apar probleme. Problema este să te aștepți să nu fie așa și să crezi că atunci când ai o problemă ceva nu e în regulă.”
  4. Declară public că vei face ceva. Folosește Social Media, blogul (dacă ai), spune-le prietenilor, colegilor, tuturor. De exemplu, spune-le că de mâine mergi zilnic la sală. Sau că îți iei concediu 2 săptămâni (ok, asta dacă o spui șefului e posibil să nu iasă chiar bine). Cu cât o declari la mai multă lume și cu mai multă convingere, cu atât mai bine. Acum nu mai poți să renunți ușor, te știe toată lumea. Cel puțin va trebui să fii prezent acolo.
  5. Află care sunt lucrurile ce te fac fericit. Alege câteva din ele și fă-le cât mai des posibil. Găsești câteva idei de început la capitolul despre inteligența emoțională.
  6. Păstrează un jurnal al evoluției tale. Poate fi sub forma unui jurnal obișnuit unde îți notezi gândurile de peste zi, poate fi sub forma unui jurnal de succese. Mai ales jurnalul de succese te poate ajuta să-ți regăsești motivația când totul în jurul tău pare să se prăbușească. Recent am recomandat cuiva să înceapă unul. Peste 2-3 luni de zile va avea în el o listă lungă de realizări, care-i vor dovedi că și-a folosit timpul în mod eficient. Nu uita să fii onest cu tine când scrii în jurnal.
  7. Începe cu sarcina cea mai grea. O recomand și ca o tehnică deproductivitate personală. Când nu vrei să te apuci de ceva, începe cu cea mai grea parte a ceea ce ai de făcut. După ce vei trece de ea, restul îl vei rezolva mult mai ușor.
  8. Scrie un scurt plan legat de  ceea ce vrei să realizezi. Rupe în etape întregul proces. De exemplu dacă vrei să alergi de două ori pe săptămână și ai tendința să nu te duci: alege cele două zile. Să zicem marți și vineri de la 7 seara. Scrie pe hârtie ce vei face marți când ieși de la lucru, astfel încât la 7 să fii în parc alegând de zor. Pas cu pas. Marți dimineața ia hârtia cu tine și bifează fiecare lucru pe măsură ce-l faci. Ține-te de plan. La fel cu ziua de vineri. Vezi și ghidul de realizare a unui obiectiv pentru idei pe tema asta.

citeste restul trucurilor pe blogul lui Florin Roșoagă

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.