Goliatul de la Carei stârneşte interesul specialiştilor din Europa şi de peste ocean

Urias
Scheletul uriaş descoperit anul trecut lângă Carei face vâlvă în lumea ştiinţifică din Europa dar şi de peste ocean. Mai mulţi specialişti, arheologi şi antropologi străini sunt interesaţi de scheletul războinicului uriaş scos la lumină în urma unor lucrări de excavare efectuate lângă Carei.

Directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, dr. Liviu Marta ne-a confirmat informaţia cu privire la interesul manifestat de specialiştii de peste hotare pentru descoperirea făcută spunând că în luna iunie al acestui an va veni o echipă mixtă alcătuită din arheologi şi antropologi germani, americani şi maghiari care să studiaze atât scheletul găsit vara trecută (2012) cât şi zona unde s-a făcut descoperirea istorică. „Până în prezent au fost două echipe de arheologici, una din Germania şi alta de la Budapesta care au scanat zona în vederea identificării şi ai altor morminte. În luna iunie va veni o echipă mixtă alcătuită din specialişti germani, americani şi maghiari pentru a continua cercetările în zona în care a fost descoperit scheletul războinicului”, a declarat Marta.

Descoperirea de senzaţie a fost făcută în luna august a anului trecut în timpul lucrărilor efectuate la centura de ocolire a municipiului Carei. Scheletul a fost trimis la Târgu Mureş în vederea efectuării unor studii antropologice. Potrivit raportului întocmit de către specialiştii din Târgu Mureş reiese că uriaşul nostru a fost un războinic ce avea înălţimea de 1,93 metri. Scheletul provine din perioada 1.500-1.400 î. Hr., ceea ce corespunde, cronologic vorbind, Epocii bronzului în această parte a Europei. Totodată, în apropierea mormântului arheologii au descoperit şi cuptoare respectiv vase de dimensiuni mai mari.

Din primele studii antropologice a căror rezultate sunt consemnate în raportul specialiştilor reiese că războinicul ar fi suferit de gigantism sau de o altă maladie genetică. O probă prelevată din structura osoasă a uriaşului a fost trimisă în Germania în vederea efectuării unor analize mai detaliate.

În apropierea mormântului în care a fost găsit scheletul uriaşului preistoric au fost descoperite şi alte trei cripte în care se presupune că ar fi fost înhumaţi alte persoane, probabil strămoşi ai războinicului.

Un Comentariu la "Goliatul de la Carei stârneşte interesul specialiştilor din Europa şi de peste ocean"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.