ASPROSAM – o nouă viziune asupra reintegrării în societate a pacienţilor cu suferinţe psihice

Dr.-Laura-Cismas
E timpul să îndepărtăm cutumele bine încetăţenite în sânul societăţii cu privire la persoanele care suferă de boli psihice şi să încercăm să netezim prăpastia ce se deschide între aceşti pacienţi şi societate în general. E timpul să înţelegem şi să-i facem şi pe alţii să înţeleagă faptul că bolnavii afectaţi psihic au nevoie de sprijin şi nu de marginalizare şi … respingere, aşa cum se întâmplă îndeoşte. De multe ori însă persoanele cu probleme psihice sunt marginalizate chiar de propria lor familie, de cei care ar trebui să le fie cât mai aproape, ceea ce nu face decât să adâncească şi mai mult suferinţa acestora. Vorbim de persoane care vin din comunitate şi trebuie să se întoarcă în comunitate. Vorbim de persoane care au aspiraţii, dorinţe pe care nu odată societatea le minimalizează sau mai rău, nu le dă nicio importanţă.

Cu puţin timp în urmă din iniţiativa unor medici psihiatrii din cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare dar şi ai unor asistenţi sociali, psihologi şi jurişti sătmăreni a luat fiinţă o asociaţie ce şi-a propus să promoveze sănătatea mintală şi să vină în sprijinul persoanelor afectate psihic pentru a-i ajuta în procesul de recuperare şi în cel de reintegrare în familie şi societate. Mai mult decât atât specialiştii Asociaţiei Sătmărene pentru Promovarea Sănătăţii Mintale (ASPROSAM) şi-au luat un angajament care, trebuie să o recunoaştem, va fi extrem de greu de îndeplinit şi anume, să ne facă pe noi, cei care ne uităm cu ochi mai mult sau mai puţin avizaţi la pacienţii care suferă de boli psihice, să înţelegem problemele acestora şi să le acceptăm oferindu-le un loc în societate. Trebuie să înţelegem un lucru extrem de important, care constituie (probabil) „nodul Gordian” al întregii problematici şi anume că, respingându-i nu facem decât să adâncim criza în care aceşti oameni se chinuie uneori de ani de zile. Trebuie să le oferim o mână de ajutor, un punct de sprijin pentru ca să-şi recapete stima de sine şi echilibrul psihic şi mental atât de necesar pentru a înfrunta greutăţile lumii în care trăim.

„Asociaţia a luat fiinţă la sfârşitul anului trecut şi este alcătuită dintr-un grup de persoane dornice să facă ceva. Am ales această cale deoarece la nivelul judeţului nostru nu aveam servicii care să facă trecerea pacientului de la spital la familie şi societate. La noi, în cadrul secţiei de Psihiatrie pacienţii sunt spitalizaţi timp îndelungat, minim 50 de zile iar uneori se ajunge chiar şi la ani de zile”, ne-a declarat dr. Laura Cismaş.

Iniţiativa grupului de specialişti sătmăreni este singulară în mediul medical şi social al judeţului nostru, propunându-şi să ofere persoanelor cu tulburări psihice o alternativă în ceea ce priveşte recuperarea, dezvoltând astfel un nou concept şi anume cel de phihiatrie comunitară. Preşedintele ASPROSAM, dr. Laura Cismaş ne-a declarat că specialiştii vor pune accent pe prevenţie şi în curând vor avea loc acţiuni de educaţie în şcoli şi instituţii „asociaţia dorind să semneze parteneriate şi protocoale de colaborare atât cu instituţiile publice locale şi judeţene cât şi cu asociaţii de profil din străinătate. Încă din perioada de internare am început să aducem artişti şi muzicieni. Am semnat un parteneriat cu Centrul de Creaţie, am organizat excursii în cadrul cărora am fost ajutaţi de către voluntari”.

Dacă peste graniţele ţării asociaţiile de promovare a sănătăţii mintale sunt acceptate de societate, la noi în ţară funcţionează doar puţine asemenea asociaţii iar în judeţul Satu Mare iniţiativa specialiştilor de la ASPROSAM este una de pionierat. „În viitor avem intenţia de a aduce la Satu Mare specialişti renumiţi în implementarea de politici sociale, cum ar fi Eva Falstrom din Suedia, un psihoterapeut de talie internaţională. Ce aş vrea eu şi membrii acestei asociaţii să se înţeleagă? Boala mintală este o boală ca oricare alta. Persoanele aflate sub tratament la un moment dat se vor întoarce şi trebuie să se întoarcă în societatea din care au venit. Ei trebuie să se reintegreze în societate şi în familie. Însă, pentru a dezvolta servicii pentru copii şi adulţi cu probleme de sănătate mintală, a le asigura accesul la consiliere psihiatrică şi psihologică şi de a-i ajuta pentru a se reintegra în familie şi societate asociaţia noastră are nevoie de sprijin din partea comunităţii. Cei care doresc să sprijine iniţiativa noastră o pot face redirecţionând 2% din impozitul pe venit în contul R097BTRL03101205P94047XX deschis la Banca Transilvania. Donaţii se pot face şi în contul R097BTRL03101205P94047XX, deschis la aceeaşi unitate bancară”.

Cum au gândit iniţiatorii acestui proiect să ajute persoanele bolnave? Dr. Laura Cismaş ne-a declarat că ASPROSAM îşi propune să organizeze grupuri de suport pentru beneficiari, ateliere de lucru bazate pe ergoterapie, activităţi creative şi recreative, meloterapie, terapie prin artă dar şi consiliere socio-profesională. “Din asociaţie fac parte nu doar medici, psihologi sau asistenţi sociali ci şi jurişti dar şi reprezentanţi ai mai multor categorii profesionale care îşi propun promovarea sănătăţii mintale prin programe de informare şi educare în comunitate. Specialiştii care fac parte din ASPROSAM au o activitate de zeci de ani la patul pacienţilor şi înţeleg perfect nevoile acestor persoane dar şi pe ale aparţinătorilor. Vorbim aici în special de bolnavii cronici care sunt internaţi de ani de zile pe o secţie de Psihiatrie. La un moment dat aceşti pacienţi vor ajunge înapoi în comunitatea de unde au venit iar societatea trebuie să fie pregătită să-i primească. În concluzie, trebuie să lucrăm pe ambele paliere. Pe de o parte trebuie să venim în sprijinul persoanelor bolnave dar să informăm, să educăm şi să pregătim societatea pentru a-i reprimi. Ştim foarte bine şi este arhicunoscut faptul că aceste persoane sunt stigmatizate. Aceşti oameni nu au nevoie doar de un pat în spital şi o reţetă. Ei trebuie să-şi recapete încrederea în sine dar şi abilităţile pe care le-au pierdut. Noi dorim să fim un bypass între spital şi societate, respectiv familie. Noi dorim să creem o stare intermediară pentru a-i ajuta să devină independenţi”.

Pentru desfăşurarea în condiţii optime a unor astfel de activităţi alternative e nevoie de spaţii şi implicarea în formarea de specialişti. Este şi motivul pentru care membrii asociaţiei cer sprijinul sătmărenilor prin redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit în contul R097BTRL03101205P94047XX deschis la Banca Transilvania. Donaţii se pot face şi în contul R097BTRL03101205P94047XX, deschis la aceeaşi unitate bancară.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.