EXPLOZII la maratonul din Boston, SUA. Trei morţi şi peste 140 de răniţi

boston

Cel puţin 17 dintre cele 144 de persoane rănite în exploziile produse luni la maratonul din Boston sunt în stare critică, iar 25 în stare gravă, în timp ce opt pacienţi sunt copii, potrivit datelor oferite de spitale, relatează CNN. Cel puţin zece persoane rănite au membrele amputate, potrivit unui expert în terorism.

Unii dintre pacienţii trataţi la Massachusetts General Hospital a suferit răni la membrele inferioare care necesită “operaţii multiple” în zilele următoare, a declarat chirurgul Peter Fagenholz.

Autorităţile federale au clasificat exploziile drept un atac terorist, dar nu se ştie dacă originea acestuia este internă sau externă, a recunoscut un oficial federal din cadrul investigaţiei.

Un alt oficial federal a declarat pentru CNN că bombele au fost mici şi că testele iniţiale arată că acestea nu conţineau explozibil militar de tip C4 sau alte materiale de grad înalt, sugerând că dispozitivele folosite în atac au fost unele neprelucrate.

Autorităţile din Boston au găsit cel puţin un alt dispozitiv exploziv pe care l-au dezamorsat, a declarat comisarul de poliţie din Boston Ed Davis. Congresmenul de Massachusetts Bill Keating a vorbit despre alte două dispotive, unul găsit la un hotel de pe strada Boylston, în apropierea locului atacului, iar altul într-un loc neprecizat. El a calificat atacul drept unul “sofisticat, coordonat şi planificat.
FBI consideră exploziile din Boston “atacuri teroriste” – CNN

Biroul Federal de Investigaţii din SUA consideră “atacuri teroriste” exploziile din Boston, afirmă surse oficiale, citate de CNN.

Anchetatorii FBI nu au stabilit încă dacă este vorba de un complot terorist intern sau de unul internaţional.

Preşedintele SUA, Barack Obama, este ţinut la curent în mod permanent în legătură cu situaţia securităţii SUA după atentatele din Boston, soldate cu cel puţin doi morţi şi zeci de răniţi, relatează CNN.

Janet Napolitano, secretarul american pentru Securitatea Internă, şi directorul FBI îl ţin la curent pe preşedinte în legătură cu evenimentele din Boston şi cu situaţia securităţii Statelor Unite.

Obama a cerut autorităţilor federale să ofere întregul sprijin autorităţilor statale după atentatele din Boston.

Deasupra oraşului Boston au fost instituite restricţii de trafic aerian ca urmare a exploziilor. De asemenea, autorităţile au sporit securitatea în New York şi Washington, DC.

Sistemul de telefonie mobilă a fost oprit temporar la Boston pentru a se evita detonarea vreunui dispozitiv exploziv prin telefon.

Un suspect în cazul atentatelor comise în Boston a fost reţinut, fiind un saudit în vârstă de 20 de ani care se află la un spital din oraş, afirmă surse citate de ziarul New York Post. Nu se ştie cu claritate dacă suspectul a fost rănit în atentate sau a suferit un şoc traumatic.

Un oficial de rang înalt de la Casa Albă, care a vorbit sub acoperirea anonimatului, s-a referit la un “act terorist”. “Orice eveniment cu mai multe dispozitive explozive – aşa cum se pare că este cazul acum – este clar un act terorist”, a declarat el. “Dar nu ştim cine l-a comis, o anchetă exhaustivă va trebui să stabilească dacă acesta a fost pregătit şi comis de un grup terorist străin sau nu”, a declarat el.

Aproximativ 26.000 de persoane participau la maratonul din Boston, cursa cea mai veche din Statele Unite, care atrage sportivi din lumea întreagă şi mii de spectatori. Aceştia au fost cu atât mai numeroşi cu cât luni a fost zi liberă în statul Massachusetts.

Cele două explozii s-au produs “simultan”, în apropierea liniei de sosire, la aproximativ 50-100 de metri distanţă, potrivit şefului poliţiei din Boston Ed Davis, care în cursul serii a anunţat că bilanţul a crescut de la doi la trei morţi.

economica.net

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.