2% pentru nevoile sociale din Satu Mare

2suta12suta22suta3
Redirecţionarea unor sume către organizaţiile non-profit (acel 2%) a fost tema conferinţei de presă organizate azi, 4 aprilie, în sala de şedinţe a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Satu Mare. Pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la virarea a 2% din impozitul pe venit către ONG-uri, un grup de elevi au realizat un scurt flash-mob în faţa DGFP Satu Mare.

Totodată, evenimentul a avut rolul de a sensibiliza opinia publică în legătură cu nevoile organizaţiilor active din domeniul social. La conferinţa de presă au participat directorul DGFP Satu Mare, Mircea Ardelean şi reprezentanţii unor asociaţii şi fundaţii din judeţul Satu Mare.

În luarea de cuvânt Mircea Ardelean a făcut o scurtă prezentare cu privire la „Sistemul 2%” explicându-le celor prezenţi că „dacă anul trecut aţi realizat un venit fie că sunteţi angajat sau liber-profesionist, trebuie să depuneţi la administraţia financiară de care aparţineţi un formular de declaraţie de venit. Sistemul „2%” permite ca fiecare plătitor de taxe să poată alege ca acest procent din impozitul pe venit, adică bani care s-ar duce oricum la bugetul statului, să fie viraţi către ONG-uri. Direcţionarea celor 2% nu este o cheltuială în plus”.

În ceea ce priveşte documentele care trebuiesc completate în vederea direcţionării procentului de 2%, Ardelea a declarat că cei care obţin doar venituri din salarii au de completat „Declaraţia 230” iar cine obţine venituri din alte surse (cedarea folosinţei bunurilor, drepturi de autor, etc.) completează „Declaraţia 200”. „Anul la care se face referire este 2012, deoarece vorbim de impozitul pe venit din anul trecut, comform fişei fiscale. În cazul în care nu se cunoaşte suma corespunzătoare a 2% din impozit, aceasta va fi calculată de către organele fiscale. Formularul se completează în două exemplare, din care unul rămâne la contribuabil. Formularul se depune direct sau se trimite prin poştă cu scrisoare recomandată la Administraţia Finanţelor Publice a localităţii de domiciliu”, a declarat Ardelean.

Potrivit evidenţelor DGFP Satu Mare, anul trecut au intrat 22.000 de formulare „230” şi „200”, din care 2.000 au fost invalide (completate greşit). Astfel, în 2012 au fost virate către ONG-uri 1.150.000 lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.