Andra Jurj va participa la Sesiunea Internaţională a Parlamentului European al Tinerilor

andrada
Andra Jurj Pop, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic German “Johann Ettinger” din Satu Mare face parte din delegaţia ce va reprezenta România la cea de-a 72-a Sesiune Internaţională a EYP (Parlamentul European al Tinerilor). Evenimentul va avea loc la München (Germania), în perioada 5-14 aprilie.

Delegaţia este alcătuită din zece tineri care au fost selectaţi ca urmare a activităţii lor din cadrul sesiunilor regionale şi naţionale. La sesiunile regionale din mai 2012 au participat peste 400 de tineri din întreaga ţară, dintre aceştia 60 au fost selectaţi pentru etapa naţională care a avut loc la Oradea în noiembrie 2012.

Sesiunea Internaţională din acest an se desfăşoară sub motto-ul “Down to Earth, resourcing Europe”. Preşedintele Bavariei, Horst Seehofer, primarul general al oraşului München, Christian Ude şi Comisarul European pentru Mediu, Janez Potočnik, au fost ivitaţi să patroneze acest eveniment.

Parlamentul European al Tinerilor (EYP) este un loc care are scopul de a determina generaţia tânără să ia parte în mod activ la dezvoltarea Europei. În fiecare an, tineri din diferite ţări europene se adună pentru a discuta problemele globale, indiferent de etnie, religie sau afiliere politică. În acelaşi timp tinerii participanţi la aceste evenimente beneficiază de dezvoltarea abilităţilor lor inter-personale, de analiză şi de limbă. Evenimentele EYP au format reţele transfrontaliere între zeci de mii de tineri europeni. Astăzi, EYP este una dintre cele mai mari platforme europene pentru schimbul intercultural, precum şi dezbateri şi educaţie. EYP stă sub patronajul oficial al preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek şi secretarului general al Consiliului European, Thorbjørn Jagland.

Cele mai importante evenimente ale EYP sunt Sesiunile Internaţionale. La aceste sesiuni se reunesc peste 300 de tineri din 36 de ţări. Toate sesiunile EYP urmează un program similar şi se bazează pe aceeaşi metodologie. În primul rând participanţii sunt împărţiţi în comisii internaţionale şi se angajează într-un training de comunicare numit “Teambuilding”. Urmează “Comitee work” (comitetul de lucru) unde tinerii delegaţi încep să lucreze la o problemă actuală a politicii europene şi compun o rezoluţie comună. Apoi rezoluţiile sunt dezbătute în cadrul Adunării Generale parlamentare după modelul Parlamentului European, atât în limba engleză cât şi în franceză.

Printr-un program cultural bogat, incluzând evenimente cum ar fi “Euroconcertul” şi “Eurovillage” unde au loc prezentări ale ţărilor participante, tinerii pot deveni activi şi creativi şi pot să se exprime prin muzică, actorie sau dans.

Delegaţii la cea de-a 72-a Sesiune Internaţională se vor concentra pe importanţa resurselor de energie din Europa dar vor discuta şi despre provocările cu care se confruntă bătrânul continent şi care este rolul Uniunii Europene într-o lume globalizată.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.