Subvenţii de peste 80 de milioane de lei achitate de APIA Satu Mare fermierilor sătmăreni

gabriel-les

Sumele totale plătite până în prezent de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Satu Mare pentru cererile pentru subvenţii depuse de fermierii sătmăreni în anul 2012 depăşesc 80 de milioane de lei. De curând au fost declanşată şi achitarea ultimei tranşe a Plăţii unice pe suprafaţă. În paralel, se află în plină desfăşurare şi preluarea cererilor de sprijin pe suprafaţă pentru anul în curs.

Avansuri achitate

La Plata unică pe suprafaţă şi măsuri de agromediu pentru anul 2012, APIA Satu Mare a achitat ca avans suma de 29,4 milioane de lei. Îmbucurător pentru fermieri sătmăreni este faptul că, potrivit directorului APIA, Gabriel Leş, începând de vineri, 22 martie, a început să fie achitat şi restul de plată pentru Plata unică pe suprafaţă, suma totală care va ajunge în scurt timp în conturile fermierilor fiind de 51,1 milioane de lei.

De asemenea, în primul trimestru a acestui an au mai fost achitate şi avansurile pentru cererile depuse de fermierii sătmăreni pentru bunăstarea animalelor. Astfel, la bovine au fost achitate 4.729 de cereri depuse până în data de 6 iunie 2012, pentru 34.612 capete eligibile, valoarea totală a plăţilor fiind de peste 17,3 milioane de lei. Totodată, pentru ovine au fost plătite 527 de cereri depuse până în data de 8 mai anul trecut, pentru 125.578 de capete, valoarea totală a sumelor achitate fiind de aproape 5 milioane de lei. Totodată, a mai fost achitată şi suma de 163.359 de lei pentru cele 82 de cereri depuse până în data de 9 mai 2012 pentru caprine reprezentând 4.315 capete eligibile. Tot în aceeaşi perioadă au mai fost achitate şi avansurile pentru bunăstarea păsărilor, în valoare totală de 19,45 milioane de lei, precum şi pentru porcine, în valoare totală de 10,64 de milioane de lei.

Astfel, APIA Satu Mare a achitat până în prezent 81,93 milioane de lei atât pentru Plata unică pe suprafaţă cât şi pentru bunăstarea animalelor.

Continuă preluarea cererilor pentru 2013

În paralel, la APIA Satu Mare se află în plină desfăşurarea preluarea cererilor de sprijin pe suprafaţă în anul 2013. Directorul APIA Satu Mare, Gabriel Leş, a declarat că, pentru a evita aglomeraţia de la sfârşitul perioadei de depunere, fermierii sătmăreni au fost programaţi pentru depunerea cererilor. Astfel, până la data de 27 martie, au fost înregistrate un număr de 5.622 de cereri din cele 8.290 programate, adică în procent de circa 68%. Raportat la numărul total de 21.310 cereri programate pentru a fi depuse în cadrul campaniei din acest an, rezultă că până în prezent au fost depuse circa 26,38% dintre acestea.

Directorul APIA, Gabriel Leş, recomandă fermierilor să se prezinte cu cererile la data programată pentru a fi evitate aglomeraţiile de la sfârşitul perioadei de depunere. “Introducerea datelor în sistem necesită timp pentru fiecare fermier. Dacă fermierii nu se prezintă la data programată, ne putem aştepta ca la finalul perioadei de depunere a cererilor să apară cozi interminabile. De asemenea, din cauza suprasolicitării serverelor, ne putem aştepta şi la probleme tehnice. De aceea recomand fermierilor să se prezinte la data programată pentru a evita astfel de situaţii”, a precizat Gabriel Leş.
Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafaţă, fermierii trebuie să depună cererile la Centrele APIA până în data de 15 mai 2013. Pentru cererile de plată depuse după această dată se vor aplica penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După data de 10 iunie 2013, cererea de sprijin nu mai este admisă la calculul plăţii pentru anul în curs.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.