Vocea Rusiei, despre o nouă SUSPENDARE a lui Traian Băsescu

basescu

Congresul PDL şi implicarea directă a lui Traian Băsescu în lupta pentru putere din interiorul acestuia partid au oferit unor membri marcanţi ai USL posibilitatea să lanseze ideea repetării suspendării preşedintelui.

Liderii USL s-au repezit să calmeze spiritele şi s-au distanţat de această iniţiativă. Rămâne de văzut dacă această distanţare este una permanentă sau temporară.

Mergând pe ideea unei noi suspendări a preşedintelui Băsescu, pot fi analizate argumentele pro şi contra unei asemenea manevre politice. În funcţie de numărul şi calitatea argumentelor, este posibilă evaluarea probabilităţii unui asemenea scenariu.

Argumente contra

Efectul „experienţei dureroase”. Din perspectiva multor susţinători ai USL, înfrângerea din vara 2012 a demonstrat că liderii formaţiunii nu pot face faţă presiunilor externe şi că Occidentul este vădit pro-Băsescu. În aceste condiţii, liderilor de la centru le va fi foarte dificil să coopteze sprijinul liderilor locali. Sprijinul Occidentului. Guvernul Ponta se confruntă cu serioase probleme în privinţa finanţării deficitului bugetar. „Pe surse” se vehiculează intens informaţia, despre o remaniere guvernamentală impusă de Comisia Europeană care-l şantajează pe Victor Ponta cu blocarea fondurilor europene. Pentru guvern, crearea unei crize politice ar putea fi un risc inacceptabil. „Problema listelor”. Dacă listele electorale nu sunt modificate, atunci suspendarea nu are sens, deoarece îndeplinirea cvorumului pe listele curente va fi aproape imposibilă.
Argumente pro

1. Chiar şi pentru cei mai optimişti filoeuropeni de la Bucureşti a devenit evident faptul că Uniunea Europeană va trece printr-o perioadă în care criza economică se va acutiza, iar multe dintre ţările europene vor trece prin falimente naţionale, exproprieri ale proprietăţii private şi „taxe de solidaritate”, menite să salveze ce mai poate fi salvat din „statul social european”. Urmează decontul freneziei speculative, a bulelor imobiliare şi a consumului pe credit. România va trece printr-o perioadă de instabilitate socială, în care nemulţumirea populaţiei va face posibilă şi probabilă repetarea scenariului bulgar. În termeni simpli, Victor Ponta are de ales între a fi ţinta mâniei populare şi direcţionarea dibace a acestei mânii în direcţia lui Traian Băsescu.

2. Traian Băsescu nu mai poate miza pe sprijinul extern de odinioară. În condiţiile acutizării crizei economice, birocraţii europeni sunt preocupaţi de supravieţuirea proprie, iar situaţia din coloniile limitrofe nu mai prezintă un subiect prioritar. Exemplul cel mai recent este situaţia din Cipru. Dacă săptămâna trecută la Bucureşti ar fi avut loc o revoluţie anarho-sindicalistă, nimeni de la Brussels nici nu ar fi reacţionat, deoarece toate eforturile erau concentrate asupra problemei supravieţuirii zonei euro. În condiţiile acutizării crizei, birocraţia europeană va fi forţată să acţioneze în regim pompieristic, creând astfel tentaţia de a aplica „strategia faptului împlinit”. Faptul că Hillary Clinton a plecat din poziţia de secretar de stat al SUA constituie un alt element favorabil repetării suspendării.

3. „Problema listelor” pare a fi în proces de rezolvare. Surse de la Bucureşti susţin că „actualizarea listelor” va fi pregătită şi finalizată în iunie.

În baza argumentelor prezentate, scenariul cel mai probabil pare a fi repetarea tentativei de demitere a preşedintelui Băsescu în vara acestui an. Totodată, merită precizat că acest scenariu nu este unicul posibil.

Un Comentariu la "Vocea Rusiei, despre o nouă SUSPENDARE a lui Traian Băsescu"

  1. Pingback: Supliment la predictiile saptamanale. Despre hiperactivitatea lui Traian Basescu – My WordPress Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.