Turul şi Crasna în atenţia autorităţilor

sedinta-prf

În cadrul şedinţei extraordinare de azi, 26 martie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Satu Mare a fost analizată situaţia privind inundaţiile produse pe raza judeţului dar şi planificarea controalelor colective ale Instituţiei Prefectului, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Someş” Satu Mare, a Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) şi a Gărzii de Mediu privind controalele pe cursurile de apă. La şedinţă au participat prefectul şi subprefectul judeţului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, respectiv Cristian Sasu dar şi directori de instituţii.

Potrivit celor declarate de şeful SGA Satu Mare, Vasile Andrieş cantităţile de precipitaţii căzute în lunile februarie şi martie 2013, au depăşit media din alţi ani subliniind totodată faptul că, probleme deosebite au fost pe cursurile apelor Tur şi Crasna. În perioada februarie-martie au fost inundate patru gospodării şi circa 100-150 hectare de teren. Potrivit directorului SGA casele avariate de ape sunt construite în zone inundabile. Andrieş a subliniat în special problemele legate de cursurile de apă şi a şanţurilor necurăţate. Potrivit acestuia albiile unor cursuri de apă, şanţuri dar şi rigolele trebuie decolmatate pentru a permite scurgerea apelor mai ales că meteorologii anunţă o primăvară abundentă în precipitaţii.
Directorul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) Satu Mare a subliniat faptul că pomparea neîntreruptă a apei a jucat un rol decisiv în evitarea unor inundaţii importante însă problema cu care se confruntă instituţia pe care o conduce este cea legată de lipsa banilor. Potrivit acestuia unii primari înţeleg să achite contravaloarea energiei electrice consumată de pompe însă alţii nu se grăbesc să plătească.

Şeful Serviciului de Monitorizare din cadrul Instituţiei Prefectului, Ramona Antonescu a făcut o prezentare cu privire la lacurile, barajele şi cursurile de apă de pe raza judeţului Satu Mare. Astfel, în prezent sunt înregistrate un număr de 69 de luciuri de apă (dintre care şase balastiere şi 11 pescării) însă mai sunt lacuri artificiale care nu figurează în nicio evidenţă. Totodată, la nivel de judeţ este o reţea de 5.500 km de canale care, împreună cu şanţurile şi rigolele ar trebui întreţinute de către primării. Potrivit evidenţelor din cele 65 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ doar 34 s-au conformat acestei obligaţii, în 22 de localităţi lucrările sunt în plină desfăşurare iar alte nouă primării spun că nu au bani pentru efectuarea acestor lucrări. În perioada 27 martie-19 aprilie, Instituţia Prefectului va verifica stadiul lucrărilor de întreţinere a canalelor, rigolelor şi cursurilor de ape din judeţ.

Un Comentariu la "Turul şi Crasna în atenţia autorităţilor"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.