SOS. Opriţi măcelul copacilor din Carei!

taieri-parculet-2carei

Tăierile de arbori din ultimii ani din municipiul Carei atrag din ce în ce mai multe nemulţumiri din partea cetăţenilor oraşului.Dacă unii aleg varianta civilizată a protestului stradal prin afişe ţinute în mâna ,alţii vandalizează clădirile oraşului într-o încercare disperată de a atrage atenţia asupra măcelului copacilor .Rămâne însă amputarea brutală a plămânilor oraşului,cu consecinţe pentru generaţiile următoare.

Dacă până în urmă cu doi ani oraşul Carei era recunoscut ca şi Oraşul Florilor,campania de “renunţare’ la speciile care au conferit această denumire oraşului este completată de una de tăieri de arbori în perfectă stare de sănătate (în 90% din cazuri).

Tăierile de arbori din oraş nu mai sunt o problemă ce se poate muşamaliza, având în vedere numărul exemplarelor doborâte până în prezent,în condiţiile în care se pune accent tot mai mare pe crearea de noi spaţii verzi în zonele urbane.Nu credem ca Primăria Carei să fi înţeles că aceste spaţii verzi ce se doresc a fi create să se facă prin distrugerea celor existente,doar pentru propăşirea anumitor firme.

Începută în ianuarie 2011,acţiunea de secerare a copacilor a debutat cu Parcul Dendrologic.

În urma solicitărilor de informaţii de la instituţiile competente,am aflat , tot la acea dată, că de fapt tăierile se fac în baza unui punct de vedere emis de Agenţia de Protecţia Mediului Satu Mare. Ca răspuns la solicitarea 9604/08.07.2008 din partea Primariei Carei,APM Satu Mare emite un punct de vedere pe adresa Primăriei,cu nr5531/23.07.2008.

În baza acestui punct de vedere, Primăria Carei a doborât peste 220 de arbori ,nu se ştie exact din ce specii, graba cu care au fost scoase buturugile fiind curioasă .Nici până la această dată nu a fost emis vreun comunicat de presa care să precizeze concret numărul copacilor taiaţi precum si unde a ajuns masa lemnoasă rezultată.Acum se taie cu bucata,ca să nu se poată observa uşor şi să se poată curăţa repede locul.

Tot în primăvara anului 2011,la una din întâlnirile APM Satu Mare cu cetăţenii din Carei, Cristina Lincar,de la APM, a remarcat că reprezentanţii Agenţiei au primit o variantă a proiectului de redesenare a străzii 1 Decembrie 1918,în care nu era specificată nici o tăiere de copaci: “Dacă doreaţi tăieri trebuia să menţionaţi acest aspect ca să nu se ajungă la situaţia actuală din parc,(unde noi am sugerat să se efectueze lucrări de replantare concomitent cu tăierile) – astfel nu veţi obţine finanţări “.

Aceiaşi reprezentanţi ai APM Satu Mare,la întâlnirea din 13 aprilie 2011,de la Carei, sustineau că Situaţia parcului ,a cărui reabilitare a avut la bază un proiect elaborat de către firma SC AB PLAN srl din Târgu Mureş,o firmă de arhitectură( fără număr de telefon sau fax) formată din doi asociaţi(un cetăţean român şi unul maghiar) nu intră în competenţele lor .

Citește continuarea știrii pe Buletin de Carei.

4 Comentarii la "SOS. Opriţi măcelul copacilor din Carei!"

 1. flaviu   25 martie 2013 at 9:08 pm

  curios cum aceasta stire nu prezinta interes pentru presa mare de judet dar o stire cu batai in bar e imediat preluata.
  daca la satumare ar fi taiati toti copacii de pe marginea soselelor sau din parculete cum v-ati simti?
  cum se face ca nu poti sa tai un mar salbatic din fata blocului dar cand vine vorba de castani seculari sau alte esente din parcul castelului toti se fac ca nu vad,nici macar garda de mediu nu da pe acolo….Pacat.Greenpace nu prea tine la satmareni.

  Răspunde
 2. gusti   26 martie 2013 at 11:37 am

  oare nu are legatura taierea atator copaci cu o fabrica de scaune a domnului primar?
  sau cu gaterul de la urziceni a amicului gelen?
  din parc au fost taiate cica acum doi ani esente rare de arbori,,plantate de grofi la 1700,puieti adusi din america de sud la fel ca si materialul din care sunt facute balustradele de la scari.!
  pe cine are la mana jeno ca nu actioneaza nimeni din justitie???

  Răspunde
 3. Marius   26 martie 2013 at 12:27 pm

  Voi chiar sunteti prosti nu alta. Pai credeti ca cineva e atat de tampit sa taie copaci fara un scop precis?? Pai acolo se vor planta alti copaci, acolo se va extinde zona verde, de aia e nevoie sa se si taie, acolo se va monderniza etc. Doar nu se taie copaci sa se faca discoteca, ca doar tot ceva frumos pentru oras va fi.

  Răspunde
 4. mira   9 aprilie 2013 at 12:16 pm

  mare cretin poti sa fii tu Marius sau ai fi si tu din gasca care taie ca sa poata cumpara puieti de la seful de spatii verzi din Carei si de la firma lui personala de gradinarit…atunci iti iese si tie ceva la faza cu taiatu si intelegem ca trebe sa lauzi defrisarile din centru!
  ce chestie,sa tai copaci sanatosi si viguroasi numai ca sa plantezi altii noi!
  zau asa,credeam ca udmristi is mai citovi la cap da… se pare ca genele de pradatori is mai puternice.

  Răspunde

Scrie un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.