La comanda Germaniei, Barroso a decis să sacrifice Ciprul

cipru

Partea greacă a insulei, care este membră în UE, le poate întoarce proverbul eurocraţilor: “Să te fereşti de Bruxelles şi atunci când îţi oferă daruri”. Contra unui ajutor financiar de 10 miliarde de euro pentru sistemul bancar cipriot, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană au impus o măsură care sună a confiscare a unor sume din depozitele bancare ale celor care şi-au plasat economiile în băncile din această insulă. Astfel, cei care au depozite, dar şi conturi curente în bănci cipriote de până la o sută de mii de euro, vor trebui să plătească o taxă de 6,7%, în timp ce depunătorii care au conturi mai mari de o sută de mii de euro vor plăti o taxă de aproape 10%. Şocul este cu atât mai mare cu cât Cipru era recunoscută ca un paradis fiscal mai ales pentru companiile off shore.

Preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a spus presei că Bruxelles-ul l-a pus în faţa unui şantaj: dacă vrea un ajutor de 10 miliarde, trebuie să accepte această “taxă”. Presa financiară internaţională dezvăluie că Angela Merkel ar fi luat legătura direct cu autorităţile cipriote, cu un mesaj care suna clar a şantaj: confiscaţi banii depunătorilor din băncile voastre, sau părăsiţi zona euro.

Analiştii pieţei sunt extrem de îngrijoraţi. Acuză Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană că au încălcat promisiunea pe care o făcuseră, şi anume că, oricât de mare ar fi criza, depozitele bancare ale cetăţenilor nu vor fi afectate. Or, Barroso şi Mario Draghi (preşedinte Băncii Centrale Europene) au încălcat acum această regulă. Decizia în ceea ce priveşte Ciprul ar putea provoca o undă de şoc în toată Europa. Bruxelles-ul creează astfel un precedent periculos pentru piaţa bancară europeană. Eurocraţii au început să se joace cu încrederea publicului în siguranţa propriilor depozite bancare. Deponenţii din statele membre UE periferice se tem de un tratament similar în viitorul apropiat. Cine mai poate garanta că o asemenea măsură nu va fi aplicată şi în Spania, Portugalia sau Italia, spre exemplu.

citește restul știrii pe cotidianul.ro

Un Comentariu la "La comanda Germaniei, Barroso a decis să sacrifice Ciprul"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.