15 moduri prin care poate fi crescuta imediat increderea in sine

self-improvement

Una dintre cele mai frecvente probleme de care se izbește cineva de-a lungul vieții este increderea in sine. Mai precis lipsa încrederii în sine și în propriile acțiuni. Astfel, acționează fără a crede că va reuși. Problema majoră este că pornește cu gândul că el nu poate reuși, că nu știe ce ar trebui să facă, cum să o facă. Și oricum va ieși prost. Iar asta se va transforma într-o profeție care, evident, se va împlini. Și la proxima ocazie va porni porni la drum cu și mai puțină încredere, îndoindu-se și mai mult că ar putea reuși.
Astfel ai pierdut încă înainte de a începe. Deznodământul e cunoscut dinainte.

Cum poate fi dezvoltată increderea in sine?

Am adunat astăzi o listă cu 15 idei despre cum poate fi dezvoltată încrederea în sine. Este un subiect asupra căruia vreau să revin în viitor, acum însă îți prezint lista “scurtă” cu tehnici de creștere a încrederii în propriile forțe.

1. Contabilizează-ți succesele de până acum

Am pus asta pe primul loc, pentru că o consider cea mai eficientă metodă de a crește increderea in sine. Atât imediat, cât mai ales pe termen lung. În special în clipele când ești la pământ și deprimat.
Conștientizarea și scrierea succeselor din trecut într-un jurnal de succese aduce un salt imediat de încredere și te impulsionează la acțiune. Să faci ceva nou.
Asta va aduce cu sine mici succese, care devin bază pentru o și mai bună încredere în sine. Iar aceasta impulsionează alte sucese viitoare. Care treptat devin mai mari. Este ca un bulgăre de zăpadă, care pe măsură ce se rostogolește mai departe adăaugă din zăpada pe care tocmai a atins-o.
Vezi și articolul despre jurnalul de succese și cum poate fi folosit. Îți recomand să începi un jurnal în care să notezi succesele pe care le ai zilnic. Dacă nu ai făcut-o deja.

2. Recunoaște lucrurile ce te fac să te simți inferior

Avem, de multe ori, aspecte de care ne este oarecum rușine. Poate fi vorba de faptul ca suntem cu greutatea cam peste limită (obezitate). Sau faptul că nu știm să ne comportăm în anumite situații și facem gafe.
Sau nu ne place cum arătăm. Poate ne considerăm inferiori celor din jur, care ni se pare că arată mult mai bine.
Fiecare avem astfel de detalii, care ne fac să ne simțim inconfortabil. Mai mult sau mai puțin. De obicei însă le “tragem” după noi, fără a ne opri o clipă și să ne întrebăm:
De ce mă simt inconfortabil / inferior în astfel de situații?
Cum exact mă simt?
Ce anume – concret și specific – îmi generează aceste sentimente?
Ce anume – din nou, concret și specific – dacă ar fi diferit (și cum anume), această senzație nu ar mai exista?
Ce anume – ai ghicit, concret și specific – ar trebui să schimb eu ca să fiu într-o altă situație?
De început, însă, se începe cu acceptarea acestor situații. Și acceptarea faptului că ai putea și tu să fii altfel.
Mai concret: ești un pic rotofei. Bun, de fapt ești chiar obez. Atunci ieși zilnic și plimbă-te 15 minute. Peste o săptămână, nu te mai plimba, ci aleargă ușor 5 minute. Peste o altă săptămână aleargă 15 minute. Apoi 30 de minute. Sau plătește un coach, care să îți facă un plan concret și să te urmărească dacă te ții de el. Sau…
De început, începi însă recunoscând că ai luat cam multă greutate la bord și nu îți place cum arăți. Iar apoi încerci diverse soluții.
Un alt exemplu: te comporți nepotrivit în diverse situații și faci gafe. Pune mâna pe o carte despre bune maniere și comportament în public. Sună un prieten care are mai multă experiență, spune-i că vrei să discuți ceva cu el/ea și cere-i sfatul la o cafea. Ieși cât mai des în public până te vei simți confortabil în astfel de situații. Va dura ceva timp, în timp însă vei evolua (dacă muncești).
Cred că ai prins ideea. Orice poate fi schimbat. Orice poate fi îmbunătățit. Începe recunoscând că ai o problemă.

3. Adoptă o postură încrezătoare

Atitudinea și postura generală influențează nivelul de energie și increderea in sine. Am văzut asta de nenumărate ori când organizam interviuri de angajare: candidați speriați, încovoiați, pășind târât. Din start asta ridică semne de întrebare.
Urmărește ce postură ai și formează-ți obiceiul de a nu păși cu capul în jos, cu umerii plecați, parcă gârbovit de povara problemelor tale. Menține spatele drept, privește în față, capul sus.
Corectează-te de fiecare dată când te vezi gârbovit. În timp va deveni o postură pe care o vei lua instinctiv.

4. Folosește materiale motivaționale

Modul în care te motivezi și cât de bine îți păstrezi motivația, este unul dintre elementele de bază ale dezvoltării personale. Și influențează semnificativ câtă încredere ai în tine și în acțiunile tale. Câtă încredere ai în cuvintele pe care le rostești, cu câtă încredere îi abordezi pe ceilalți.
Ca urmare găsește-ți surse de calitate bună care să-ți ofere motivația zilnică. Mai ales dacă ai un nivel scăzut de încredere în sine.
Idei:
Pune imagini desktop motivaționale ca și wallpaper la calculator sau coperta de Facebook. Să le vezi toată ziua pe ecran.
Ascultă o muzică ce te motivează. Găsești multe idei cu care să începi în articolul cu muzica motivațională
Vizionează filme motivaționale. Cea mai vastă listă de acest gen am făcut-o în articolul 101 filme motivaționale care trebuie văzute
Fomează-ți obiceiul de a viziona zilnic clipuri video motivaționale. Poți căuta și pe TED pentru altele sau te poți inspira din această colecție de clipuri video Osho.
Citește cărți inspiraționale care îți pot oferi motivația zilnică. Poți începe cu cărți cum ar fi Alchimistul de Paulo Coelho sau Povestea pescărușului Jonathan Livingston de Richard Bach.
Ai acces la o colecție întreagă de citate celebre motivaționale aici. Găsește-le pe cele care te inspiră cel mai mult.

5. Îmbracă-te ca să arăți bine

Ar fi excelent dacă increderea in sine am lua-o doar din interiorul nostru. În realitate însă ceea ce ne înconjoară ne influențează semnificativ din acest punct de vedere.
Iar un aspect plăcut influențează încrederea pe care o avem în noi înșine. Ceea ce vedem în oglindă schimbă modul în care ne percepem. Și pe cel în care oamenii din jur ne percep.
Nu sunt un expert în domeniu, însă îți recomand să acorzi atenție unor detalii precum:
mărimea hainelor pe care le porți (să fie pe măsura ta, nici prea mari, nici lipite de tine),
tipul de haine pe care le porți (să se potrivească mediului în care îți petreci timpul și evenimentelor la care participi),
culorilor pe care le porți (să fie plăcute, să se armonizeze între ele)
Poți cere sfatul unor prieteni de care îți place cum se îmbracă. Sau poți învăța singur să te îmbraci potrivit. Pentru bărbați știu că cele mai importante bloguri de vestimentație masculină sunt Stil Masculin, respectiv Fii cu Stil.
Pentru femei nu știu ce recomandare să fac. Dacă ai citit tu un blog de vestimentație feminină care merită urmărit, te rog recomandă-l mai jos într-un comentariu.

6. Învață

Ca să devii mai bun în ceea ce faci ai nevoie să îți crești nivelul de competență. Efectiv să cunoști mai multe din domeniu.
Oricare ar fi ocupația ta, cu siguranță există seminarii unde poți învăța mai mult despre domeniu, cursuri sau workshop-uri susținute de experți. Există site-uri și bloguri unde poți învăța gratis mai multe. Există cărți, produse video sau cărți audio.
Cititul unei cărți este una dintre cele mai simple activități care îți poate crește semnificativ nivelul de competență. Vezi beneficiile cititului și lista cu cărți online gratis despre dezvoltare personală.
Devino mai bun în ceea ce faci, învață.

7. Ridică-te și vorbește

Oricînd ai ocazia, ieși în fața publicului și vorbește. Teama de vorbit în public este una dintre fricile cele mai întâlnite (citeam undeva că este parcă pe locul doi, după teama de moarte).
Exercițiul de a îți înfrunta teama de vorbit în fața unor oameni te va ajuta să conștientizezi că orice teamă se află doar în mintea ta.
Îți recomand clubul Toastmasters și seria de articole despre cum să vorbești în public ca să devii un mai bun vorbitor.

Citește restul articolului  pe blogul lui Florin Rosoaga

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.