Tinerii de la Forţa Civică militează pentru restituirea imediată a proprietăţilor confiscate

Mihai-Huzau-si-Raluca-Chereches
Proiectul de lege a restituirii proprietăţilor confiscate de regimul comunist şi timbrul de mediu au fost cele două teme dezbătute în cadrul conferinţei de presă de astăzi, 13 martie, susţinută de președintele Organizației de Tineret Forța Civică (OTFC) Satu Mare, Mihai Huzău împreună cu secretarul general al formaţiunii politice, Raluca Cherecheș.

“Președintele Forța Civică, Mihai-Răzvan Ungureanu a depus săptămâna trecută în Parlament o inițiativă legislativă pe tema restituirii proprietăților confiscate de regimul comunist. Acest proiect de lege este susținut de parlamentarii opoziției din Senat și din Camera Deputaților. Aceasta este o iniţiativă pe care mulți dintre cetățenii României care au avut de suferit, o așteaptă de ani de zile” a declarat Raluca Cherecheș.

Secretarul general OTFC a subliniat şi cele cinci lucruri care, în opinia sa, diferențiază proiectul de lege iniţiat de Forța Civică de cel propus de Guvernului Ponta. “Domnul Ponta dorește amânarea restituirii, în timp ce noi propunem restituirea imediată. Guvernul Ponta vrea să restituie celebrele deja, „puncte”, noi propunem restituirea în numerar. Proiectul Guvernului nu presupune sancțiuni, în timp ce legea noastră are termene și sancțiuni drastice. Domnul Ponta dorește impozitarea drepturilor litigioase, deși dreptul de proprietate e garantat, indiferent cine e persoana care beneficiază de restituire. Și nu în ultimul rând, deși domnul prim-ministru se bucură de majoritate în Parlament, acesta se ferește de dezbaterea legii, în timp ce Forța Civică dorește o dezbatere pentru a se face dreptate proprietarilor deposedați de comuniști”.

Potrivit celor declarate de președintele OTFC, Mihai Huzău, în instanţele de judecată din județul Satu Mare sunt înregistrate peste 500 de dosare având ca obiect restituirea proprietăților luate în mod abuziv.

În altă ordine de idei, Mihai Huzău a făcut referire la timbrul de mediu care urmează să intre în vigoare din 15 martie 2013. Potrivit preşedintelui OTFC Satu Mare, în forma sa actuală taxa favorizează maşinile foarte vechi şi cu capacitate cilindrică mică care duce la probleme de siguranţă. Totodată, taxa nu ţine cont de poluarea efectivă (numărul de kilometri parcurşi anual) ci singurul scop este de a colecta fonduri suplimentare la buget.

Potrivit celor doi reprezentanţi ai OTFC Satu Mare, în actuala formulă timbrul de mediu este injust şi nu serveşte interesului naţional. Mai mult decât atât, Forţa Civică susţine abrogarea taxei de poluare/timbrului de mediu şi reformarea impozitului auto anual.

În ultima parte a conferinţei de presă tinerii de la Forţa Civică au amintit şi de petiţia pe care au depus-o săptămâna trecută la Instituţia Prefectului. “Țin de asemenea să reamintesc de petiția „Viitor European pentru România” care am depus-o săptămâna trecută la Prefectură referitoare la aderarea României la spațiul Schengen prin care am cerut demisia ministrului de externe Titus Corlățean și a premierului Victor Ponta precum și definirea unei poziții pro europene, de finalizare a integrării României în UE având ca obiective principale aderarea României la spațiul Schengen și intrarea în zona EURO. Am adresat de asemenea o întrebare actualei conduceri județene cerând o explicație referitoare la rețeaua de drumuri transfrontaliere între comunele Bercu, Berveni, Sanislău și comunele din Ungaria precum și pista de biciclete dintre Satu Mare și Fehérgyarmat, toate aceste drumuri fiind practicabile doar cu condiția aderării României în Schengen. În total sunt peste 13 milioane de euro, bani obținuți din fonduri europene. Întreb din nou: s-au cheltuit acești bani în zadar?”, a conchis Mihai Huzău.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.