Război total în cultura sătmăreană

felician-pop
Răspunzând atacurilor virulente adresate preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Adrian Ştef şi directorilor Muzeului Judeţean, Liviu Marta şi Centrului de Creaţie, Felician Pop, acesta din urmă cataloghează ieşirile poetului Gheorghe Pop Silaghi (George Vulturescu), directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional a judeţului Satu Mare ca fiind „de tip Vadim Tudor venite din partea unui om care bântuie de 35 de ani cultura sătmăreană”. Afirmaţia a fost făcută astăzi, 5 martie, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul Centrului de Creaţie de pe strada 1 Decembrie 1918.

La întâlnirea cu presa au mai participat principala organizatoare a centenarului dedicat sculptorului Vida Gheza, Daniela Ciută şi directorul Muzeului Judeţean, Liviu Marta.
Tăvălugul acuzaţiilor a fost declanşat de Vulturescu acuzându-l în cadrul unei conferinţe de presă organizate luni, 4 martie, la sediul instituţiei pe care o conduce pe Adrian Ştef de plagiat şi obstrucţionare. Acuzele au fost făcute în urma manifestărilor organizate vineri, 1 martie, la Carei cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea sculptorului Vida Gheza, autorul Monumentului Ostaşului Român. Vulturescu susţine că Ştef le-ar fi interzis lui Liviu Marta şi directorului Direcţiei de Cultură din Carei, Bogdan Georgescu să colaboreze cu el obstrucţionându-i astfel implicarea în organizarea centenarului. De asemenea, Vulturescu susţine că evenimentul nu a fost cuprins în calendarul cultural sătmărean realizat de Centrul de Creaţie.

Răspunzându-i, Felician Pop a declarat că „evenimentul nici nu putea fi cuprins în calendarul realizat de Centrul de Creaţie din moment ce Vida Gheza s-a născut, a trăit şi a murit la Baia Mare. În schimb este cuprins în calendarul Ministerului Culturii. În calendarul nostru sunt incluse personalităţi ale culturii sătmărene. Referitor la această gargară privind banii publici vreau să spun că, cheltuielile pe care CJ şi Centrul de Creaţie le-a avut cu acest eveniment a fost „0” lei. De altfel, 90% dintre evenimentele pe care noi le organizăm nu antrenează bani publici”, a declarat Pop.

Acesta spune că îl va acţiona în judecată pe Vulturescu „iar din banii pe care îi voi cere, vom ridica la Satu Mare un momument scriitorilor persecutaţi de securitate”.
Totodată, Pop îl acuză pe Vulturescu că în ultimii ani obstrucţionează orice demers al Centrului de Creaţie. „George Vulturescu este un capitol depăşit în cultura sătmăreană. Să-mi spună pe câţi i-a ajutat în cei 35 de ani de când bântuie în cultura sătmăreană? În opt ani de zile eu am sprijinit foarte mulţi tineri. Şi dacă tot vorbim de plagiat, vreau să vă spun că „Poesis” este un grup de folk din Constanţa înfiinţat în 1977. În altă ordine de idei, pe vremea lui Ceauşescu în „Scînteia Tineretului” au apărut câteva poezii scrise de un anumit poet al cărui nume nu doresc să-l fac public însă, mai târziu, aceleaşi poezii au apărut în „Cronica Sătmăreană” semnate de George Vulturescu. Cine este atunci plagiatorul?”, se întreabă Felician Pop.

„M-a acuzat că sunt omul lui Adrian Ştef. Dacă îi luăm în seamă pe toţi cei peste 69.000 de sătmăreni care la alegerile din 10 iunie 2012, l-au votat pe Ştef, atunci da … şi eu sunt omul lui Ştef”, spune Felician Pop.

Cu privire la data organizării centenarului, Pop a declarat că George Vulturescu dorea ca acest eveniment să aibă loc pe 28 februarie, chiar în lipsa membrilor familiei. „Motivul? Marele poet în viaţă, George Vulturescu, pe 1 martie are ziua de naştere”, explică Felician Pop. În luarea de cuvânt Daniela Ciută a declarat că data iniţială al organizării evenimentului a fost 28 februarie însă pentru că familia nu putea fi prezentă, centenarul s-a amânat pe 1 martie.

 

4 Comentarii la "Război total în cultura sătmăreană"

 1. Elena   6 martie 2013 at 8:54 am

  Singurul loc din Carei unde este prezent vulturicul este biroul primarului si castelul grofilor.Nimeni nu l-a vazut pe la vreo manifestare in ultimii 20 de ani si nici nu s-a interesat de soarta monumentului supus degradarii si ambitiilor de distrugere ale lui jeno!
  Un eveniment de o asemenea tinuta ,cu asemenea invitati si atatia participanti nu a reusit sa conceapa cel ce simte ca ii fuge pamantul de sub picioare cu toata sforile lui trase de alti papusari!
  Vineri 1 martie a avut loc o sarbatoare a spiritului si a frumosului la care au luat parte intr-o perfecta armonie satmareni si careieni deopotriva.Aceasta amintire va dainui si nu chitcaielile disperate ale unui complexat perimat.

  Răspunde
 2. Marius   6 martie 2013 at 1:11 pm

  Ai dreptate Elena Koka, ca bine le spui tu. Insa poate facem o legatura intre Mitica Pacuraru care prin fiisa a restaurat cu bani europeni mobilierul castelului si arhitectura si prietenia acestuia cu marele poet contemporan Vulturescu.

  Răspunde
  • doctoru   6 martie 2013 at 6:26 pm

   si care-i legatura fraiere? sau era mai bine inainte de restauratia Castelului din Carei, care era in paragina..

   Răspunde
 3. careiu   7 martie 2013 at 11:56 am

  era bine daca banul venit de la europeni se cheltuia cu chibzuinta si mai ales in folosul comunitatii…oare cine face mobilierul antic care pute de la o posta de …proaspat baituit????NIMENI nu a sesizat atacul lui kovacs la adresa comunitatii romanesti prin scoaterea dalelor de la monument chiar in preajma sarbatorii!!!
  nici faptul ca a publicat din banii primariei Carei un pliant facut de vulturel in care se face elogiul familiei erdos!!!!jenibil..iar acum plateste la greu un articol oda de o pagina in care ii este rusine sa stea la birou ca sa nu vedem insem,nele pirosfeherzold dar si faptul ca nu are nici ca mobilier un calculator…cu care oricum nu stie ce sa faca jenoke cel cu salarul taiat de 5 ani pentru datoriile neplatite la buget…

  Răspunde

Scrie un comentariu