Proiect pentru studiul navigabilităţii pe râul Someş

APM
Azi, 5 martie, „Casa Verde” din Grădina Romei a găzduit conferinţa de închidere a proiectului intitulat „Crearea condiţiilor pentru realizarea alternativei ecologice de transport navigabil pe râul Someş”, finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013. În cadrul acestui proiect Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare a avut calitatea de lider, avându-i ca parteneri pe cei de la Ordinul Arhitecţilor Satu Mare şi Asociaţia Zhr.KIUT din Ungaria. La eveniment a participat şi viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici.

Valoarea totală a proiectului care s-a derulat în perioada februarie 2012-martie 2013 este de 138.520 euro, din care părţii române i-a revenit 107.060 euro. Prin acest proiect s-a urmărit crearea condiţiilor de realizare a unui canal navigabil pe râul Someş, utilizabil ulterior în scop turistic şi studierea impactului pe care acesta l-ar avea asupra dezvoltării generale a zonei, a cadrului natural şi a biodivesităţii.

În perioada derulării proiectului au fost realizate studii de impact al viitoarei navigaţii pe Someş asupra biodiversităţii, topografia albiei râului Someş, studiu fotometric al albiei şi al malurilor, documentaţii pentru realizarea canalului navigabil, etc. Potrivit celor declarate de directorul executiv al APM Satu Mare, Elisabeta Bekessy, în cadrul proiectului a fost realizat un studiu fotogrammetric care să permită evidenţierea particularităţilor râului Someş între cele două diguri pe o distanţă de 22 km în amonte de graniţa cu Ungaria. De asemenea, s-a realizat şi o pagină web bilingvă (www.greenborder.ro), pe care se pot vizualiza datele de identificare a proiectului, materialele promoţionale realizate de parteneri precum şi activităţile desfăşurate însoţite de fotografii. „Principalul dezavantaj al acestui proiect este că râul Someş nu are debite constante şi pe timp de secetă, pe unele porţiuni nu este navigal. Lucrările de adâncire a albiei râului şi cele de decolmatare a liniei navigabile ar produce impact negativ asupra faunei prezente”, a declarat Bekessy.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.