Ponta le ia liberalilor dreptul de semnătură pe numirile şefilor Finanţelor din teritoriu

ministerul-finantelor-publice

Ministerul Finanţelor va putea emite doar un aviz consultativ la numirea şefilor direcţiilor judeţene de finanţe publice, propusă de şeful Fiscului. Până acum, avizul era “conform”. 

Actul normativ de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală va fi modificat astfel încât atribuţiile ministrului Finanţelor în numirea directorilor de direcţii generale ale finanţelor publice din teritoriu să fie diminuate. Astfel, potrivit unui proiect de hotârăre de Guvern, avizul ministrului Finanţelor pentru numirile directorilor executivi din teritoriu va fi doar consultativ, numirea fiind făcută de şeful ANAF. “Directorii executivi ai direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti se numesc în funcţie de către preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în condiţiile legii, cu avizul consultativ al Ministrului Finanţelor Publice,” se arată în proiect.

În vechea formă a legii de funcţionare a ANAF, numirile erau făcute tot de şeful Fiscului, dar era nevoie şi de “avizul conform al ministrului Finanţelor Publice”.

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor pare că va putea controla mai bine schema de personal a unor entităţi teritoriale. “Structurile organizatorice teritoriale aferente activităţii de trezorerie şi contabilitate publică, ajutor de stat, practici neloiale şi preţuri reglementate, verificare a achiziţiilor publice, inspecţie economico-financiară, juridic, audit, tehnologia informaţiei, resurse umane, pregătire profesională, contabilitate, investiţii şi buget propriu, achiziţii publice se aprobă prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice” se arată în proiectul de act normativ. În legea actuală, schema organizatorică a acestor structuri se aproba tot prin ordin al şefului ANAF, dar nu era nevoie de avizul Ministerului ca atare, ci doar a “direcţiilor de specialitate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice”.

Recent, ANAF a fost în centrul unui război al declaraţiilor în coaliţia de guvernare. Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că, dacă ANAF nu vine cu un plan de măsuri privind evaziunea fiscală, premierul va înfiinţa o structură în subordinea Guvernului care se va ocupa de acest lucru. Ar fi a treia parte care s-ar desprinde de Finanţe, după ce bugetul şi reglementarea au fost separate.

Ministrul Finanţelor este liberalul Daniel Chiţoiu, iar ANAF, structură în subordinea Ministerului, pare a gravita în zona de interes a PSD. Şef al instituţiei este Şerban Pop, care a intrat în minister în 1999, în perioada 2000-2004 fiind şef de cabinet al fostului ministru social-democrat al Finanţelor Mihai Tănăsescu.

După ieşirea lui Dragnea, premierul Ponta a declarat că nu “se bate” cu Chiţoiu pe ANAF, dar a spus că instituţia va fi reorganizată.

economica.net

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.